díjnyertes disznóság

2018.05.20. 13:21

Az aranyérmes tatai kolbászból még Münchenbe is szállítanak

Csomó Imre különleges kolbásza olyan finom, hogy a bajor fővárosból két mázsát rendeltek belőle. Azt is elárulta, hogy készül a díjnyertes disznóság.

Palásti Péter

A tatai Csomó Imre kolbászáért visszajárnak a vevők

Ami jó, az jó. És ami jó, annak néha a sztorija is az. Lehet ez bármi. Például kolbász. Sokan készítenek ilyet házilag is disznóvágások alkalmával, de egész évben többnyire csak a húsüzemekben és a maszek hentesek. Egyikük Csomó Imre, akit jóformán mindenki csak Tüsiként ismer. Bár Mocsán él, üzlete a vizek városában található. Sokan járnak hozzá. Az egyik törzsvevője Budapestről utazik le rendszeresen. A közelmúltban is megtette, s azt kérte a szakembertől, hogy készítsen neki 50 kilogrammnyi hagyományos, csípős sertéskolbászt.

A tatai Csomó Imre kolbászáért visszajárnak a vevők

Tüsi nem lepődött meg ezen, mert tudta a megrendelőről, hogy a fővárosban több üzlete is van, vásárokon, piacokon is gyakran árul, s korábban is készített már neki különböző finomságokat. Ezúttal is mindent úgy tett, mint máskor. A szükséges húsmennyiség ledarálása után hozzáadta az általa pontosan kiszámolt mennyiségű sót, borsot, csemege és csípős pirospaprikát, no meg a szétzúzott fokhagymát. Szokása szerint kézzel keverte össze többször is, majd egy teljes napon át pihentette, hogy alaposan összeérjenek az ízek. Ezt követően tisztára mosott sertésbélbe töltötte a masszát, s pontosan húsz centiméter hosszú szálakat készített, ahogy a vevő kérte. Párosítás után füstre került valamennyi, majd elszállították mindet.

A tatai mester nem tudta, hogy hova, az csak több mint egy hónap múlva derült ki. A megrendelő ugyanis akkor mondta el neki, hogy a kolbászok egy részét Münchenbe küldte ki az ottani Magyar Napok szervezőinek, akiknek annyira ízlett, hogy kétszáz kilót rendeltek tőle. Csomó Imre ezt a mennyiséget is elkészítette. Igaz, négyszer annyi idő alatt, mint a korábbi adagot, így csaknem egy hét alatt végzett.

Ám nem csak a bajor fővárosban volt jelentős sikere a kolbászának, hanem egy közelmúltban rendezett lengyel fesztiválon is, ahol aranyéremmel díjazták töltelékáruját. Elismerésének titkával kapcsolatban csak annyit mondott Tüsi, hogy mindig törekszik az egyedi fűszerezésre, ami nem túl nagy mennyiség esetén jóval könnyebb, s ilyenkor sokkal jobb minőség állítható elő, mint máskor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában