Esztergom

2018.06.17. 21:08

Héber gyászimával emlékeztek a holokauszt áldozataira

Szokásos évi holokauszt megemlékezését tartotta a MAZSIHISZ június 17-én Esztergomban. A Petőfi utcában lévő izraelita temetőben Szerdócz Ervin főrabbi, az újpesti zsidó hitközség rabbija vezette a 74 évvel ezelőtt történt tragédiáról szóló alkalmat.

kemma.hu

Szerdócz Ervin főrabbi, az újpesti zsidó hitközség rabbija vezette a megemlékezést

A szűk körű ünnepen az esztergomi és a városból elszármazott zsidóság vett részt, a várost Bánhidy László alpolgármester képviselte. A 2017-ben felújított izraelita temető ravatalozójánál megtartott holokauszt emlékünnepségen Szerdócz Ervin főrabbi beszédében a 74 évvel ezelőtti Esztergom históriájából Schwartz Mór patikus története kapcsán többek között ezekkel a szavakkal idézte fel a

holokauszt tragédiáját :

„Tudjuk, hogy számunkra, zsidók számára a legfájdalmasabb, hogy a zsidókat úgy vitték el a kivégzőhelyre, a megsemmisítőhelyre, mint az állatokat, vagonokba zsúfolva és ott várt rájuk a tűz, egy kiolthatatlan tűz, mely a mai napig is ég szívünkben és ezt a tüzet nagyon nehéz eloltani.”

A zsidó szertartás részeként a ravatalozónál a megemlékező beszéd mellett héber nyelven énekelt gyászima és kádis, ősrégi zsidó ima hangzott el. Az esztergomi izraelita temető a 2014-es ciklus óta újult meg, benne a ravatalozó helyiség, illetve a temető felső részén található I. világháborús síremlékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában