2025.06.16. 10:32
Gondok a méhészetben: pusztul a méh, és az akáccal is bajok vannak
Dér Andrástól tudtuk meg, hogy nincsen könnyű dolga a méhészeteknek mostanában. Természeti csapások sújtják a szakmát. A Tatai Sokadalom ünnepségen részt vevő méhész mesélt a nehézségekről.
A Tatai Sokadalom idén is bővelkedik árusokban. A forgatagban nem egy, nem két árus fordul meg, ezúttal egy mézkészítővel beszélgettünk.

Fotó: Gábos Orsolya
Tatai Sokadalom: problémák vannak a mézzel
— A családunk édesapám révén már 40 éve méhészkedéssel foglalkozik, én körülbelül 10 éve foglalkozom ezzel a szakmával aktívan. Beleszülettem, tapasztaltam a munkafolyamatokat és úgy gondoltam, hogy érdemes ezzel foglalkozni.
Dér András méhészt arról is kérdeztük, hogy mitől lesz jó egy méz.
— Mindenféleképpen a minőséget emelném ki, nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű mézet tudjunk a vásárlóinknak biztosítani. A méhészeti technológia meghatározza hogyan tudunk jó minőségű mézet készíteni. Megfelelő százalékú, megfelelő tisztaságú, egy azonos fajta jelleg uralkodjon csak a mézen, ha ez nem sikerül, akkor vegyes mézet termeltünk.
Azt is megtudtuk, hogy mi a mézkészítés legnagyobb nehézsége.
— Főként a külső környezeti tényezők, amire mi nem vagyunk hatással, az időjárás, a különböző kártevők, a vegyszerezés. Ha jó minőségű mézet szeretnénk biztosítani a családunk számára, az asztalra letenni, akkor mindenféleképpen egy megbízható termelőt kell keresni.
A méz jótékony hatásairól is beszélt nekünk András.
—Mindegyik méznek megvan a maga területe, hogy milyen élettani hatásokkal bír. Általánosságban immunerősítésre jó, köhögés, torokfájás ellen, megfázásra szokták használni a családok a mézet, de ez ennél sokkal specifikusabb. Például a vaddohányméz egy nagyon jó gyulladáscsökkentő és vérnyomáscsökkentő hatású méz, valamint minimális virágpor tartalma miatt a pollenérzékenyek is tudják fogyasztani.
Tévhitek is terjengenek a mézről
— Tévhit például, hogy a méz hizlal. A méz egyszerű cukrokat tartalmaz, amit a szervezetünk hamar elhasznál, eléget, nem raktározza. Tele van az internet olyan videókkal, hogyan lehet megállapítani hamis-e a méz vagy nem, ezek sem igazak. Komoly laboratóriumi vizsgálatokkal is nagyon nehéz kimutatni, hogy éppen melyik méz az igazi és melyik a hamis. Sokszor nekünk méhészeknek is nehéz feladatot jelent - akik azért napi szinten kóstoljuk a mézeket és tudjuk, hogy milyennek kell lenni - ,hogy egyáltalán érzékszerveinkkel ki tudjuk szűrni, hogy melyik lehet jó, melyik nem. Olyan profi szinten van már a hamisítás, hogy laborvizsgálatok is nagyon nehezen tudják kiszűrni. Országos szinten nagy a probléma a mézügyi ágazatban, közel 50%-os méhpusztulásról beszélhetünk az idei évet tekintve.
Az akácot pedig 50-60%-os kár érte az országban
így nagyon kevés helyen lesz jó minőségű akácméz, nekünk szerencsére jól sikerült a szüret. Magyarországon az akácméz a legnépszerűbb - zárta sorait Dér András, szomódi méhész.