Ünnepség

2025.06.15. 18:20

Jó bornak nem kell cégér - a Tatai Sokadalom borásza mesélt

Mi a jó bor? Miről lehet felismerni? Latolgatják, fontolgatják az emberek, de a titkát csak kevesen tudják. A Tatai Sokadalom, három napos fesztiválon résztvevő neszmélyi borász mesélt nekünk. És vajon kié lesz a Sokadalom Bora 2025-ben?

Elkezdődött a 25. Tatai Sokadalom, emberek ezrei látogatnak ki a rendezvényre. Ahogy érdeklődőkből, úgy árusokból is bőven akad. Mi most egy borászt kérdeztünk a bor titkairól.

A Simecz pincészet borásza
Fotó: Hagymási Bence

Tatai Sokadalom: a neszmélyi borász osztotta meg titkait

— Második generációs borászként gondolok magamra, hivatalosan 2011 óta foglalkozok borászattal, nem hivatalosan pedig már 25 éve van közöm a borhoz fogyasztói minősítésben és kistermelőként is, eleinte még nem vettem komolyan ezt az ágazatot. A borfogyasztás eleve egy komplex tevékenység. Túlmutat az alkoholfogyasztáson. Ez egy társasági, társadalmi elfoglaltság, örömet ad.

 A bor maga, az egy történetet magában hordozó ital. 

- mondta Simecz Róbert, a Simecz Pince borásza.

A borászt arról is megkérdeztük, mit gondol, miért a sörfogyasztás a népszerűbb.

— A lakosság, és úgy általában véve az emberiség a könnyebb utat választja. Én, mint borász úgy gondolom - és azt hiszem sokan mások is, hogy a bor kicsit komplexebb, mint minden más alkoholos ital. A másik oka pedig az, hogy a sör egy ipari termelés eredménye, az pedig állandóan tudja hozni ugyanazt, amit elvárunk egy doboz, üveg, vagy korsó sörtől. Az stabil. A borászatban már vannak évjáratok, és pont ez okozza az izgalmát is, hogy nincs két egyforma évjárat, két egyforma termék. 

A tavalyi évjárat mindenképpen extra volt.

—Több, mint egy hónappal korábban volt a szüret, ez kifejezetten kihívást okozott pincénknek a bor előállítására. Különös odafigyelést igényelt a pincemunkálatokban, hogy a borokból kihozzuk a maximumot. Az extra korai szüret azt jelentette, hogy egy hónappal kevesebb időt töltöttek kint,annál kevesebb volt a tenyészidejük, különleges év volt ez, de felkészültünk rá, hogy ez már mindig így lesz. Ez a felmelegedés egyik következménye. A szüretre és a pincemunkálatokra is előre fel kell készülni, és tudatosítani magunkban azt, hogy bármi történhet. 

Megkérdeztük azt is, hogy idén vajon kié lesz a Sokadalom Bora?

— Nyilvánvalóan az enyém. A Chardonnay-al és az Irsaival neveztem be ebbe a versenybe. Minden pincészet kettővel vehet részt. Sajnos az én borászatom nem eléggé ismert, törekszem ott lenni minden fontosabb eseményen, igyekszem mutatni magam. Mindössze néhány ezer palackkal dolgozok, az nem tudja elborítani az országot éppen ,hogy csak ezt a kis megyei körívet elbírja. Nincs elég ahhoz, hogy a csapból is én follyak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában