Recept

2025.06.24. 13:56

Itt a nagyi-féle kovászos uborka titkos receptje

Nyáron szinte elképzelhetetlen egy jó bográcsozás vagy családi ebéd a jól behűtött savanyúság nélkül. A kovászos uborka igazi nyári klasszikus, de egy apró hibával könnyen tönkretehetjük a készítést.

A nyár egyik nagy kedvence kétségkívül a kovászos uborka. Egyszerű, finom, szinte minden bográcsozás, kerti parti, vagy egy jó paprikás krumpli mellé kötelező kísérő. De bármennyire is könnyű elkészíteni, egy apróságon mégis könnyen elcsúszhatunk, és akkor a várva várt roppanós finomság helyett a kuka lesz a vége.

Step,By,Step,,The,Flavors,Come,Together.,Here,,A,Woman's kovászos uborka
Egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk
Forrás: Shutterstock

A tökéletes koviubi titka: ne süssük napon!

Egy erdélyi háziasszony szerint a legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a tűző napra teszik érlelni az üveget. Ez viszont túl gyorsan beindítja az erjedést, és pont azokat a hasznos élesztőgombákat pusztítja el, amelyeknek köszönhetően savanyú, mégis kellemes ízvilágú lesz az uborka. Ha viszont kb. 26 fokos hőmérsékleten, árnyékos helyen tartjuk, akkor 3-4 nap alatt elkészül a tökéletes savanyúság – írja a mindmegette.hu oldala.

Így készül a klasszikus kovászos uborka

Hozzávalók:

  • 3 kg kovászolni való uborka
  • 1 fej fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
  • 1 csokor kapor
  • 1 szelet kovászos kenyér
  • 4 ek só (literenként 1 evőkanál)
  • 4 liter víz

Elkészítés lépésről lépésre:

  1. Először alaposan tisztítsuk meg és forrázzuk ki az 5 literes befőttesüveget.
  2. A levet 4 liter vízből és 4 evőkanál sóból főzzük. Akkor jó, ha kicsit sósabbnak érezzük, mint amit amúgy meginnánk.
  3. Az uborkákat mossuk meg, dörzsöljük le a szúrós részeket, vágjuk le a két végét, és hosszában vágjuk be őket.
  4. Az üveg aljára tegyük a kapor és a fokhagyma felét, majd szorosan pakoljuk bele az uborkákat. A tetejére jöhet a maradék kapor és fokhagyma.
  5. Öntsük fel a sós lével, majd helyezzük a tetejére a kenyérszeletet.
  6. Az üveget tegyük egy mélytányérra (a kifutó lé miatt), fedjük le lazán egy másik tányérral. 3-5 nap alatt kész is lesz.
  7. Fontos: a lé mindig lepje el az uborkát és a kenyeret, hogy elkerüljük a penészesedést vagy kiszáradást.
  8. Ha elkészült, szedjük ki, a levét átszűrve öntsük vissza az uborkára, és így tároljuk hűtőben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában