2025.06.24. 13:56
Itt a nagyi-féle kovászos uborka titkos receptje
Nyáron szinte elképzelhetetlen egy jó bográcsozás vagy családi ebéd a jól behűtött savanyúság nélkül. A kovászos uborka igazi nyári klasszikus, de egy apró hibával könnyen tönkretehetjük a készítést.
A nyár egyik nagy kedvence kétségkívül a kovászos uborka. Egyszerű, finom, szinte minden bográcsozás, kerti parti, vagy egy jó paprikás krumpli mellé kötelező kísérő. De bármennyire is könnyű elkészíteni, egy apróságon mégis könnyen elcsúszhatunk, és akkor a várva várt roppanós finomság helyett a kuka lesz a vége.

Forrás: Shutterstock
A tökéletes koviubi titka: ne süssük napon!
Egy erdélyi háziasszony szerint a legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy a tűző napra teszik érlelni az üveget. Ez viszont túl gyorsan beindítja az erjedést, és pont azokat a hasznos élesztőgombákat pusztítja el, amelyeknek köszönhetően savanyú, mégis kellemes ízvilágú lesz az uborka. Ha viszont kb. 26 fokos hőmérsékleten, árnyékos helyen tartjuk, akkor 3-4 nap alatt elkészül a tökéletes savanyúság – írja a mindmegette.hu oldala.
Így készül a klasszikus kovászos uborka
Hozzávalók:
- 3 kg kovászolni való uborka
- 1 fej fokhagyma (ízlés szerint lehet több is)
- 1 csokor kapor
- 1 szelet kovászos kenyér
- 4 ek só (literenként 1 evőkanál)
- 4 liter víz
Elkészítés lépésről lépésre:
- Először alaposan tisztítsuk meg és forrázzuk ki az 5 literes befőttesüveget.
- A levet 4 liter vízből és 4 evőkanál sóból főzzük. Akkor jó, ha kicsit sósabbnak érezzük, mint amit amúgy meginnánk.
- Az uborkákat mossuk meg, dörzsöljük le a szúrós részeket, vágjuk le a két végét, és hosszában vágjuk be őket.
- Az üveg aljára tegyük a kapor és a fokhagyma felét, majd szorosan pakoljuk bele az uborkákat. A tetejére jöhet a maradék kapor és fokhagyma.
- Öntsük fel a sós lével, majd helyezzük a tetejére a kenyérszeletet.
- Az üveget tegyük egy mélytányérra (a kifutó lé miatt), fedjük le lazán egy másik tányérral. 3-5 nap alatt kész is lesz.
- Fontos: a lé mindig lepje el az uborkát és a kenyeret, hogy elkerüljük a penészesedést vagy kiszáradást.
- Ha elkészült, szedjük ki, a levét átszűrve öntsük vissza az uborkára, és így tároljuk hűtőben.