2025.06.22. 08:00
Súlyos hibák, amiket a legtöbben elkövetnek gombaszedéskor - ezek a gombászás íratlan szabályai
Ne az internetről tanuljunk meg gombászni – tragédia lehet belőle, figyelmeztet a gombaszakértő. Most elmondjuk, hogyan indulj neki a gombaszezonnak.
A gombaszedés sokak számára kellemes kikapcsolódás, másoknak szenvedély, van, akinek pedig a konyhai kísérletezés egyik izgalmas alapanyaga. De hiába nőnek gombaszezonkor a lábunk előtt az erdőben a gombák nem „ingyen ételek”, és nem is játékok. Rossz azonosítás, figyelmetlenség vagy tájékozatlanság – és máris baj történhet.

Forrás: Beküldött
Súlyos mérgezés, kórházi kezelés, sőt akár haláleset is előfordult már Magyarországon amiatt, mert valaki az interneten látott kép vagy egy applikáció alapján döntött úgy: ez biztos ehető.
A gombaszezon veszélyei
– A legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy nulla tapasztalattal, egyedül indulnak neki gombászni, miközben nem ismerik a legalapvetőbb szabályokat sem – mondja a tarjáni Süveges Tímea, gombaszakértő. – Nem olvasnak utána, nem visznek magukkal határozót, és egyre többen használnak olyan alkalmazásokat, amelyek gyakran súlyos, téves azonosítást adnak.
– Gombaszezonban mindent felszednek az emberek, amit találnak. Műanyag szatyorba gyömöszölve, törötten, bebüdösödve hozzák be az ismeretlen gombákat, amit így már lehetetlen azonosítani. Ha egyáltalán elhozzák. Nem gondolnak bele, hogy az ismeretlennel nemcsak magukat, hanem a családjukat is veszélybe sodorják – teszi hozzá Süveges Tímea.
Mindent vizsgáltassunk be
A gond az is, hogy a legtöbben nem hajlandók szakértőhöz fordulni, hanem inkább az interneten, vagy különféle applikációkban kérdeznek rá a gombára. De nemcsak a gombafaj téves beazonosítása lehet végzetes. A gyűjtés, tárolás, szállítás szabályainak figyelmen kívül hagyása is súlyos következményekkel járhat.
– A nejlonzacskóban befülled a gomba, megromlik. És akkor hiába ehető faj, már nem biztonságos. A gomba tele van fehérjével, úgy kell vele bánni, mint a hússal: hűtőben kell tárolni, és másnap legkésőbb el kell vinni vizsgáltatni – figyelmeztet a szakértő, aki kiemelte, hogy ha valaki tudatlanul indul neki az erdőnek, akár a természetet is súlyosan károsíthatja.

Forrás: Beküldött
– Előfordulhat, hogy védett vagy kímélendő fajt gyűjt be, netán olyat, ami még nincs listázva, de ritka. Ilyenkor a legjobb, ha csak egy-két darabot visz el szakértőhöz, és elkülönítve tárolja. Ha ehetőnek bizonyul, visszamehet a többiért. Természetesen azokat is újra vigye el bevizsgáltatni – tanácsolja Süveges Tímea. Megtudtuk az is, hogy aki gombászni indul, naponta legfeljebb 2 kilogrammot gyűjthet személyenként – ezt is kevesen tudják. Hozzátette, hogy a gombavizsgálat sok helyen már csak nehézkesen működik. A szakellenőrök száma csökken, a finanszírozás akadozik, az önkormányzatokra hárul a feladat, és őszi csúcsidőben kígyózó sorok alakulnak ki a gombavizsgálók előtt.
A gombászás íratlan szabályai
Tímea azt is elmondta, hogy szerinte hogyan induljunk neki, ha gombát szeretnénk szedni.
- tájékozódjunk előre
- olvassunk utána
- tanuljunk megbízható forrásból
- először inkább csoportos túrán induljunk neki
- és kosárba, vagy szellőző dobozba gyűjtsük a gombát, a nejlonzacskó kizárt – tanácsolta a szakértő aki arra is figyelmeztet, hogy lehetőleg csak olyat szedjünk, amit ismerünk.
– Az ismeretlen fajt mindig egészben, tövénél kiszedve vigyük szakértőhöz. Ugyanis egyes gombáknál a földes résznél is vannak olyan jegyek, amik fontosak az azonosításhoz.
Süveges Tímea nemcsak gombát vizsgál, hanem gombaismereti túrákat is vezet, kolléganőjével közösen. A program célja nem a zsákmányolás, hanem az edukáció.

Forrás: Beküldött
– A mi túráink tanító jellegűek. Megmutatjuk, mit hol és mikor lehet gyűjteni, és mi az, amit nem szabad. Nem az a cél, hogy tele legyen a kosár, hanem hogy tele legyen a fej tudással – mondja.
A Gombaleckék túrákat a Pilisben, a Vértes-Gerecsében, a Bakonyban és a Mecsekben tartják, az aktuális időjáráshoz és gombaterméshez igazítva. A pontos időpontokat a közösségi médiában teszik közzé.