2025.06.13. 05:00
Veszélyes döntést hozott az EU: mostantól ezt is beletehetik az élelmiszerekbe
Megosztó döntésről számolt be az EU. Két új, közük egy olyan aromaanyagot engedélyeztek élelmiszerekbe használni, amiről kimutatták, hogy gátol egy májenzimet, ami a gyógyszerek lebontásáért felelős.
Az élelmiszerekkel kapcsolatban hozott új döntés az Európai Bizottság a napokban. Június 4-én ugyanis egy olyan rendeletet fogadtak el, ami két új aromaanyag használatát teszi lehetővé az élelmiszerekben és azok felületén. Ezek közül azonban az egyik nem kis veszélyt rejt magában.

Forrás: vaol.hu/Illusztráció
Mint kiderült, mostantól a narigenin és a 2-metil-1-(2-(5-(p-tolil)-1H-imidazol-2-il)piperidin-1-il)bután-1-on felhasználása lett legális az élelmiszeriparban - adta hírül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Élelmiszeripar: veszélyes is lehet valakinek a narigenin
A vaol.hu ezzel kapcsolatban összeszedte egy cikkben, mi az a narigenin. Mint írták, ez egy természetes flavonoid, amely főként citrusfélékben, főleg a grapefruitban és a pomelóban található meg nagyobb mennyiségben. Nagyon sok pozitív biológiai él élettani hatása van. Gyulladáscsökkentő, baktériumölő és antioxidáns tulajdonságai is vannak, sőt még a vércukorszintet is kedvezően befolyásolhatja. Ez mind nagyon hasznos, de bizonyos gyógyszerekkel nem jól működik, aki ilyet szed, annak fel is hívják a figyelmét arra, hogy legyen óvatos.
A naringenin gátolja a CYP3A4 májenzimet, amely számos gyógyszer lebontásáért felelős. Ez azt jelenti, hogy gyógyszerkölcsönhatásokat okozhat. Emiatt van az, hogy bizonyos gyógyszerek felírásakor az orvos megkérdezi, hogy fogyaszt-e valaki grapefruitot és pomelót.
A narigenin emiatt bizonyos vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok vagy sztatinok szedésekor nem tanácsos. Innentől fogva pedig érdemes alaposan megnézni az élelmiszercímkéket is, mert mostantól fogva legálisan tartalmazhat narigenint olyan élelmiszer is, amiben nem is gondolnánk, hogy van.