2025.05.21. 22:09
Videón a magyar eper titka: erre figyelj, ha édeset akarsz
Illatos, édes és lédús – nem véletlenül imádjuk az epret, különösen akkor, ha hazai termelőtől származik. A tapasztalt árus szerint a magyar eper ízén túl is könnyen felismerhető.
Az árkülönbség mögött gyakran az ízben rejlő különbség áll, főleg, ha eperről van szó. Megnéztük, mitől lesz igazán finom az eper, és hogyan tudjuk biztosan, hogy nem importált, hanem magyar eper lapul a dobozkában.

Fotó: Varga Réka / Forrás: 24 Óra
Dinnyés Elvira 39 éve árul friss gyümölcsöt Tatabányán, most pedig mézédes eperrel várja a vevőket. Mint mondja, sokan kérdezik tőle, hogyan lehet felismerni a hazai epret, de szerinte ez igazából nagyon egyszerű.
A magyar eper titka
– A magyar epernek nincsen párja – magyarázza Elvira. – Sokkal zamatosabb, lédúsabb, és amikor megkóstolja az ember, azonnal érzi a különbséget. Ezért is szoktam megkóstoltatni a vásárlókkal. A külföldi is lehet szép, de az íze ritkán éri utol a hazait – tette hozzá. Elvira szerint a küllem nem mindig árulkodó. A magyar eper általában élénkpiros, illatos. Mindegy, hogy nagy szemű vagy apró az íze mézédes.
Ha biztosra akarsz menni: kóstolj!
A legjobb tanács mégis az, hogy kérjünk egy kóstolót. Az igazi, mézédes magyar eper ugyanis első harapásra elárulja magát és garantáltan visszacsábít a következő adagért.
GALÉRIA: A magyar eper titka(Fotó: V.R.)
Fotók: Varga Réka