Bicentenárium

2025.05.24. 10:00

Most már palacsinta, torta, csoki és bor is őrzi Jókai Mór nevét

Leves, illetve most már palacsinta, pizza, sütemény, csokoládé és bor is őrzi nevét. Jókai Mór író a megszokottnál is nagyobb figyelmet kap ebben az évben Észak- és Dél-Komáromban.

A 200 évvel ezelőtt Komáromban született író elsősorban irodalmi munkásságáról, illetve képzőművészeti alkotásairól ismert, ám napjainkban sokat hallunk arról is, hogy a gasztronómia világa sem állt távol tőle. Jókai Mór nem volt nagy étkű, sokat nem evett, de ínyencnek számított, és feleségével, Laborfalvi Róza színésznővel nagy összegeket is képesek voltak az éttermekben hagyni egy-egy étkezésük során. Azt sokan jól tudják, Jókai nevét bableves őrzi, azt azonban már kevesebben, hogy most már más ételek, ital, így például palacsinta, pizza sütemény, csokoládé és bor is kapcsolódik hozzá Észak- és Dél-Komáromban. De aki másról is tud, örömmel vesszük, ha tájékoztat róla minket.

Jókai Mór nevét bableves is őrzi
Jókai Mór nevét bableves is őrzi
Fotó: 24 Óra / Forrás: 24  Óra

A Jókai-bablevesről sok helyen azt írják, hogy tartalmas, füstölt húsos babgulyás, amely csülökkel, kolbásszal, csipetkével és tejföllel készül. Állítólag Jókai Mór gyakran rendelt bablevest balatonfüredi tartózkodásai során. Az étel népszerűsége miatt az éttermek az ő nevével illették a fogást. Nagyon sok helyen készítik napjainkban is, a vendéglátósok szívesen teszik a menük közé, de a nagyobb élelmiszerláncok hűtőpultjaiban is láttunk már dobozos csomagolásban.

A Komáromi Jókai-palacsinta fogalmát, majd magát az ételt 2022 végén ízlelgették először a helyiek. Az előzménye az volt, hogy a helyi Komáromi Városmarketing és Turisztikai Kft. elindította a Komgasztro című sorozatot, amiben Sági Szilárd gasztrokibic és Proczeller Tamás házigazda járták és kóstolták végig Komárom éttermeit. Az utolsó adásban Sági Szilárd elkészítette a komáromi főzőtársak által ajánlott ételt, a legújabb foodtruck trendnek megfelelő Komáromi Jókai-palacsintát, azaz a Jókai-bablevest leves nélkül, mellyel Komárom az írófejedelem kedvenc ételét alkotta újra.

A palacsinta töltelékének alapja babpüré, füstölt csülök, kolbász, lilahagyma, fokhagyma, tejföl és tejszín. A palacsintát megkenik a babpürével, megszórják kolbászmorzsával, feltekerik, majd tejfölös krémmel és sült csülökszelettel tálalják.

Van olyan étterem, amelyik étlapján már megtalálható a Jókai-palacsinta. Tavaly júniusban rekordot is döntöttek vele a komáromiak, 1010 méter hosszú palacsintakígyót készítettek. Ez egyébként 6200 palacsintából állt.

Az észak-komáromi Bella étterem – amely Jókai Mór második feleségéről kapta nevét – tulajdonosa és séfe Néveri Gergő azt találta ki, ha már a Jókai-palacsintát felvették az étlapjukra és ráadásul sokan keresik is, akkor miért ne lehetne Jókai-pizzával is előállni. Nem bonyolították agyon, a bevált ízekkel dolgoztak, és a pizza feltéte a Jókai-palacsinta tölteléke.

A Jókai-emlékévhez kapcsolódóan aztán az idén gyarapodtak az író nevét viselő ételek. Dél-Komárom városa felkérésére a Jókai 200 tortát az a Sztaracsek Ádám cukrász készítette el, aki 2018-ban elnyerte a Magyarország Tortája címet a "Komáromi kisleánnyal".

Sok városi rendezvényen Jókai 200 tortával kínálják az idén a vendégeket
Sok városi rendezvényen Jókai 200 tortával kínálják az idén a vendégeket
Fotó: Kovács László / Forrás: 24  Óra

A Jókai 200 torta ízvilágával a 19. századi kávéházak hangulatát idézi. A város honlapján az olvasható róla, hogy a Jókai-szelet alapja mogyorós tészta, amelyet narancs, tejcsokoládé, kávé és karamell ízharmóniája tesz teljessé. Ez a különleges desszert a város és az író közötti szoros kapcsolatot ünnepli, és egyedi, irodalmi ihletésű édességként kínálják. Ezt a tortát kóstolhatták a vendégek például a Komáromi Napok több rendezvényén is, illetve legutóbb a Brigetio Látogatóközpontban, a Jókai Mór emlékezete című kiállítás megnyitóját követően.

Egyébként Jókai-szelet nevet viselő sütemény létezett már korábban. Recepteket közlő oldalakon olvasható, hogy ez a sütemény három vékony, omlós tésztalapból állt, amelyeket lekvárral (gyakran barack- vagy meggylekvárral) ragasztanak össze. A tetejét tojássárgájából, porcukorból és vaníliás cukorból készült mázzal kenik meg, majd mandulával, mazsolával és fekete szőlővel díszítik. Ezután a süteményt rövid ideig visszahelyezik a sütőbe, hogy a máz megszilárduljon. A végeredmény egy gazdag ízű, mutatós sütemény, amely hosszabb ideig is eltartható - olvasható. Megjegyzik azonban azt is, hogy a Jókai-szelet elnevezése valószínűleg Jókai Mór gasztronómiai iránti szeretetére utal, bár nincs konkrét bizonyíték arra, hogy ő maga alkotta volna a receptet. Az ilyen elnevezések gyakoriak voltak a múltban, amikor híres személyiségek nevét viselő ételeket készítettek tiszteletükre.

A nemrégiben megalkotott csokoládé a Tímea nevet kapta. A Tímea Jókai Mór által alkotott női név
A nemrégiben megalkotott csokoládé a Tímea nevet kapta. A Tímea Jókai Mór által alkotott női név
Fotó: Kovács László / Forrás: 24  Óra

Az elmúlt hétvégén pedig az észak-komáromiak a magyarországi és a külhoni sajtó képviselőit vették le a lábukról a Tímea-csokoládéval, illetve a Jókai-borral.

Keszegh Béla polgármester elmondta a jelenlévőknek, hogy a nemrégiben megalkotott csokoládé a Tímea nevet kapta. A Tímea Jókai Mór által alkotott női név. "Timéa" először Az arany ember című regényében tűnt fel. A barack ízesítésű csoki, a helyi Chocomaze-műhelyben készült, és az a Papp Vargha Katalin alkotta meg, aki az elmúlt csaknem másfél évtized során rengeteg nemzetközi díjat nyert.

A város vezetője azt is megosztotta a találkozón az újságírókkal, hogy Bott Frigyest, a Felvidék egyik legismertebb borászát kérték fel, hogy készítse el a "kastélyost". Ez volt Jókai egyik kedvence. Meg is született a kékfrankos, kadarka és csókaszőlő fajták házasításával az a különleges bor, amely hűen tükrözi Jókai korának ízvilágát, és méltó emléket állít az író szellemiségének.

Jókai Mór egyéb kedvenc ételei

Több helyen olvasható az is, hogy bár nem viselik Jókai nevét, de gyakran szerepeltek az alábbi ételek is az író asztalán:

  • Kolozsvári töltött káposzta
  • Ruca vörös káposztával
  • Pulykapaprikás
  • Malacpörkölt
  • Kapros-túrós lepény
  • Tepertős pogácsa
  • Csíramálé
  • Czakumpakk leves

Az internetes oldalakon megjegyzik azt is, hogy ezek az ételek tükrözik Jókai Mór hagyományos magyar konyha iránti szeretetét, és bár nem mind viselik a nevét, szorosan kapcsolódnak gasztronómiai örökségéhez.

Videónkon a tavaly júniusban készített 1010 méter hosszú palacsintakígyó látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában