2025.05.12. 06:34
Eperallergia: ezekről a tünetekről ismered fel - akár az életed múlhat rajta!
Itt az eperszezon, ám nem mindenkinek ekkora öröm. Az eperallergia nemcsak kellemetlen tünetekkel járhat, de akár életveszélyes állapotot is okozhat. Hogyan ismerheted fel, és mit tehetsz ellene? Most elmondjuk!
Az eperszezon kezdete és maga az eper nem mindenkinek nyújt akkora örömöt. Az eper akár életveszélyes állapotot is okozhat. Az eperallergia nem vehető félvállról, soroljuk a tüneteket.

Eperallergia: anafilaxiás sokk is lehet
Minden allergia, így az eperallergia is tulajdonképpen az immunrendszer túlzott reakciója. Szervezetünk olyasmit lát veszélyesnek, ami valójában ártalmatlan. Az eperallergiások szervezete pedig az eper fehérjéire fújnak riadót.
A test ilyenkor hisztamint szabadít fel, ami viszketést, bőrpírt, csalánkiütést, torokduzzanatot okozhat. A legrosszabb esetben pedig anafilaxiás sokk is kialakulhat, ami azonnali orvosi ellátást igényel.
Egy 17 éves lány például eperevés után került kórházba, életveszélyes állapotban, írta a Bors.
Mik az eperallergia tünetei?
Az eperallergia sokféleképpen jelentkezhet, a tünetek nem mindig azonnal jelentkeznek. Van, aki már néhány perccel az eper elfogyasztása után érzi magán a jeleket, de van akinél csak órákkal később jelentkezhetnek.
A leggyakoribb tünetek:
- viszkető, bizsergő érzés a szájban, torokban
- bőrpír, csalánkiütés, ekcéma
- orrfolyás, tüsszögés, köhögés
- hányinger, gyomorfájás, hasmenés
- szédülés, ájulásérzés
A legsúlyosabb reakció az anafilaxiás sokk, amely életveszélyes állapot: a nyelv vagy a torok megduzzad, a légutak beszűkülnek, a vérnyomás hirtelen leesik, a beteg pedig akár el is ájulhat.
Ha ilyen tüneteket tapasztalsz magadon vagy valakin a környezetedben, azonnal hívj mentőt és ha van kéznél epinefrin injektor, használd, amíg megérkezik a segítség! Ha nem egyértelmű, hogy allergiás reakcióról van-e szó, akkor is be kell adni az injekciót, mert az anafilaxiás sokk kezelés nélkül életveszélyes lehet. Ilyenkor minden perc számít.
Az allergia bármelyik korosztálynál jelentkezhet, viszont fontos tudni, hogy 1 éves kor alatti babáknak egyáltalán nem ajánlott epret adni, még ha bizonyítottan nem is allergiás rá.
Emellett aki más étel-intoleranciával,ekcémával vagy asztmával él, annál nagyobb a kockázat eperallergiára is. Sőt, keresztallergia is szóba jöhet: az eper ugyanis a rózsafélék családjába tartozik, akárcsak az alma, a körte, az őszibarack vagy a cseresznye, így aki ezekre allergiás, az eperre is figyelnie kell. Sőt, ha pollenallergiások (például a nyírfára), akkor keresztallergia miatt az eper is okozhat panaszokat, főleg nyersen fogyasztva.
Akkor le kell mondani az eperről az eperallergiásnak?
Kijelenthetjük: a piros, lédús eperről biztosan. Ám íme, a jó hír: a kutatók már dolgoznak olyan eperfajtákon, amelyek kevesebb allergén anyagot tartalmaznak. Ezek például a fehér húsú, színanyag nélküli eper változatok.
A menzán is nincsenek bizonyos, allergiát okozó ételek
Az ételallergiásokat itthon is komolyan veszik, hiszen az eper mellett a dió, a mogyoró is okozhat életveszélyes állapotot. Így 2025 februárjától kizárólag olyan ételek készülhetnek a közétkeztetésben, amelyeknél nem használtak diót, mogyorót vagy a szezámmagot, írta az origo.
Becslések szerint 40 ezer ételallergiás gyermek él Magyarországon, közülük 20 ezren vannak, akiknél fennállhat a hirtelen fellépő súlyos, életveszélyes túlérzékenységi reakció (anafilaxia) kockázata. Egy 2022-es iskolai tragédiát követően, több jogszabályt is módosítottak, és az ételallergiás gyerekeknek – diabéteszes társaikhoz hasonlóan – kiemelt figyelmet kell kapniuk a köznevelési és közoktatási intézményekben.