Bodzaszörp

2025.05.16. 09:30

Megindult a szörp-szezon: mutatjuk a tökéletes bodzaszörp recept titkát

Eljött az év egyik legillatosabb időszaka, amikor minden a virágokról, a napfényről és a szörpösüvegekről szól. A házi bodzaszörp ilyenkor igazi kincs, hiszen nemcsak finom, de tele van emlékekkel, illatokkal, és persze generációkon át öröklődő, kipróbált receptekkel.

Van valami egészen varázslatos abban, amikor reggel kinyitjuk az ablakot, és az első illat, ami megcsap, az nem más, mint a bodzáé. Olyan ez, mint egy titkos jel: megérkezett a nyár első igazi hulláma, ideje kosarat ragadni, és elindulni a fák alá. A bodza virágzik, az akác már illatozik, és a kamrák lassan készülnek megtelni újabb finom ízű akác- vagy éppen bodzaszörpökkel.

Ha nyár akkor bodzaszörp, már nyílnak a jellegzetes bokor virágai
Ha nyár akkor bodzaszörp, már nyílnak a jellegzetes bokor virágai
Fotó: V.R.

Ha nyár, akkor bodzaszörp

Nálunk ez mindig különleges időszak volt. A szörpfőzés nem csupán recept vagy konyhai művelet – ez egy rítus. Engem is édesanyám tanított meg minden apró mozdulatra, mikor szedhető a bodzavirág, minden részét hasznosítjuk, hogy ne hulljon szét a virág, mert ebben rejlik a szörp íze. 

A szemfülesek már most szüretelik a szörphöz szükséges virágokat
Fotó: V.R.

A hagyomány kötelez

Ahogy korábban, idén is majd hozzájuk indulok, hogy leszedjem az első bodzát. Ugyanott, ugyanazon a bokron amin gyerekként még segítséggel szedtem a virágot. A kert végében, ahol a fű magas, és a madarak még délelőtt is csivitelnek. Idén is, csak úgy mint sok más évvel ezelőtt a ugyanazt a receptet követem.

Bodzaszörp recept – ahogy tanultam

kb. 20-25 nagy bodzavirág

2 liter víz

2 kg cukor

2 db bio citrom

2 dkg citromsav 

 

A tökéletes szörp titka a türelem

A bodzavirágok átnézem, hogy ne maradjanak bogarak, de nem mosom meg, hogy a virágpor megmaradjon. átválogatás után a virágokat 2 liter vízbe rakom és hagyom állni egy napot. Másnap leszűröm, beleteszem a cukrot, a karikára vágott citromokat, a citromsavat és forralás nélkül addig kavarom amíg fel nem oldódik a cukor (ez órákba is telhet). Végül leszűröm, üvegekbe töltöm, és mehet is a kamrába vagy hűtőbe. A kész szörpök akár hónapokig elállnak és kitűnő ajándékként szolgálnak családtagjainknak vagy barátainknak.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában