Házi finomság

2025.05.20. 13:47

A kert illata az üvegben: így készül a tökéletes akácszörp

A tavasz végeztével beköszönt a szörpszezon. A bodza után most elhoztuk a tökéletes akácszörp receptjét.

Amikor a tavasz végéről nyár elejére fordul az idő, nemcsak a hőmérő higanyszála kúszik felfelé, hanem az illatok is megtelnek varázslattal. A nyár első hírnöke nem más, mint a levegőben szinte lebegő akácillat, amely finom nosztalgiával tölti meg a reggeleket és estéket. Ahogy korábban már megírtuk a tökéletes bodzaszörpreceptjét, most elhoztuk nektek az akácszörp titkát, hiszen ez a két virág kéz a kézben jár, ha házi szörpökről van szó.

Itt a tökéletes akácszörp receptje
Itt a tökéletes akácszörp receptje 
Fotó: VRA / Forrás:  24 Óra

Itt a tökéletes akácszörp receptje 

A bodzaszörp után tehát itt az ideje, hogy megismerd az akácszörp igazi arcát – különleges, lágy, mégis karakteres ízével minden nyár egyik kihagyhatatlan kulináris élménye lehet. És hogy hogyan készül a tökéletes akácszörp? Már mutatjuk is.

Hozzávalók

Összetevők szempontjából a bodzaszörphöz képest csak a virág változik. 

kb. 25 darab akác fürt

2 liter víz

2 kg cukor

2 db citrom

2 dkg citromsav 

A szeretet mellett a titok a türelemben van

Az akácvirágokat átnézem, de a bodzához hasonlóan nem mosom meg, hogy a virágpor megmaradjon. Átválogatás után a virágokat 2-3 liter vízbe rakom és hagyom állni egy napot. Másnap leszűröm, beleteszem a cukrot, a karikára vágott citromokat, a citromsavat és forralás nélkül addig kavarom amíg fel nem oldódik a cukor (ez órákba is telhet). Végül leszűröm, üvegekbe töltöm, és mehet is a kamrába vagy hűtőbe. A kész szörpök akár hónapokig elállnak és kitűnő ajándékként szolgálnak családtagjainknak vagy barátainknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában