2025.05.20. 13:47
A kert illata az üvegben: így készül a tökéletes akácszörp
A tavasz végeztével beköszönt a szörpszezon. A bodza után most elhoztuk a tökéletes akácszörp receptjét.
Amikor a tavasz végéről nyár elejére fordul az idő, nemcsak a hőmérő higanyszála kúszik felfelé, hanem az illatok is megtelnek varázslattal. A nyár első hírnöke nem más, mint a levegőben szinte lebegő akácillat, amely finom nosztalgiával tölti meg a reggeleket és estéket. Ahogy korábban már megírtuk a tökéletes bodzaszörpreceptjét, most elhoztuk nektek az akácszörp titkát, hiszen ez a két virág kéz a kézben jár, ha házi szörpökről van szó.

Fotó: VRA / Forrás: 24 Óra
Itt a tökéletes akácszörp receptje
A bodzaszörp után tehát itt az ideje, hogy megismerd az akácszörp igazi arcát – különleges, lágy, mégis karakteres ízével minden nyár egyik kihagyhatatlan kulináris élménye lehet. És hogy hogyan készül a tökéletes akácszörp? Már mutatjuk is.
Hozzávalók
Összetevők szempontjából a bodzaszörphöz képest csak a virág változik.
kb. 25 darab akác fürt
2 liter víz
2 kg cukor
2 db citrom
2 dkg citromsav
GALÉRIA: Megindult a bodzaszörp-szezon (Fotók:V.R.A.)
Fotók: Varga Réka AntóniaA szeretet mellett a titok a türelemben van
Az akácvirágokat átnézem, de a bodzához hasonlóan nem mosom meg, hogy a virágpor megmaradjon. Átválogatás után a virágokat 2-3 liter vízbe rakom és hagyom állni egy napot. Másnap leszűröm, beleteszem a cukrot, a karikára vágott citromokat, a citromsavat és forralás nélkül addig kavarom amíg fel nem oldódik a cukor (ez órákba is telhet). Végül leszűröm, üvegekbe töltöm, és mehet is a kamrába vagy hűtőbe. A kész szörpök akár hónapokig elállnak és kitűnő ajándékként szolgálnak családtagjainknak vagy barátainknak.
