2025.04.23. 19:51
Pizzásdoboznyi Olaszország költözött Tatabánya szívébe
Egy szelet Marinara fokhagymával és oregánóval, desszertként egy pisztáciás cannoli és egy üveg Peroni, hogy minden jobban csússzon. Tökéletes ebéd az olasz ízek rajongóinak. Van egy jó hírünk, nem kell érte több ezer kilométert utazni, van olyan tatabányai pizzéria, ahol elérhető a tradicionális nápolyi stílusú pizza.
Idén nyáron lesz két éve, hogy megnyitotta kapuit a pizzéria az egyik tatabányai városrészben, Sárberekben, ami azóta is hatalmas népszerűségnek örvend az olasz ízek szerelmesei között. Mi lehet a titkuk? Nyomon követtük a pizza útját: a tésztagombóctól a kemencén át a tányérig.

Fotó: Mesterházi Csaba / Forrás: 24 Óra
Talán köszönhető az eredeti olasz alapanyagoknak, talán a kedves személyzetnek, végül de nem utolsó sorban pedig az isteni finom nápolyi pizzának és annak a harmóniának is, ami a tulajdonosok közt van. Az egyedi elkészítésről meséljenek ők maguk, Sztárai-Csabai Zsaklin és Sztárai Balázs.
– Mindig is nagyon szerettük az olasz gasztronómiát – kezdi mesélni Balázs, aki immáron 10 éve kíséri figyelemmel ezt az életérzést. Úgy folytatja, mindketten egy olasz nagykereskedésben dolgoztak, később pedig kő-papír-olló döntött hosszútávú befektetésükről: pizzériát nyitnak, vagy pedig kertes házba költöznek. Sokak örömére a házaspár elkezdte megvalósítani régen dédelgetett álmát.

Forrás: Facebook/Bazsalito
– Teljesen önálló vállalkozást szerettünk volna, belevágtunk. Az ötlet megvolt, a helyszín is, már csak valami frappáns nevet kellett választanunk. A Bazsalito egy szójáték. Benne van gyermekünk neve Barnabás, ehhez jön még a Zsaklin és Balázs hozzákevertünk egy kis bazsalikomot – nevet fel a háziasszony. A házaspár folyamatosan törekszik a vállalkozás fejlesztésére, szinte sosincs megállásuk. A kezdeti étlapon 20 pizza szerepelt, de stílszerűen nagyobb hőfokra kapcsoltak. Ma már 29 közül lehet választani. Sok esetben pedig szezonális ajánlatot is rejt az étlap. Desszert kínálat is változatos a dolce vita szerelmeseinek, mely mindig frissen készül.

Fotó: Mesterházi Csaba / Forrás: 24 Óra
– Fatüzelésű kemencében, kövön sütjük a pizzáinkat, amik általában 450 fokon, körülbelül egy-másfél perc alatt sülnek készre – tette hozzá a házaspár. Lehet választani a klasszikus iránytól egészen a Gourmet új hullámos pizzákig, tehát megtalálható az étlapon például szarvasgombás pizza is. Jó hír, hogy a glutén érzékenyeknek sem kell szomorkodni, ugyanis gluténmentes változatban is elérhető az étlapon szereplő összes pizza.

Fotó: Mesterházi Csaba / Forrás: 24 Óra
Tatabányai pizzéria, ahol nem érik be kevesebbel
– A pizzatészta átlagban 48 és 72 órát érik, mire az előkészítő pultra kerül. A legapróbb részletekre is próbálunk figyelni, ehhez pedig hozzátartozik az is, hogy havonta megyünk beszerzőútra Olaszországba és saját magunk hozzuk az alapanyagokat. Természetesen előfordul, hogy valamiből kifogyunk, de akkor inkább levesszük az étlapról a pizzát. Nem érjük be egyszerű sonkával, az csakis Prosciutto vagy eredeti Pármai lehet, a sajtok tekintetében is követjük a tradíciót például fior di latte mozzarella, burrata, buffala, stracciatella, pecorino, grana padano, scamorza – tették hozzá.
A kereslet nagyon hamar felülírta a kínálatot: a tervek között szerepel a Bazsalito bővítése, hogy ha a csákvári focicsapat ismét betér hozzájuk, mindenki az asztalnál ülve tudjon fogyasztani. Mert a Bazsalito ebben sem maradt el az olasz hagyományoktól: némi túlzással ugyan, de sokszor még a csilláron is lógnak a pizzázni vágyók.