2025.04.16. 08:17
Így lesz tökéletes, vajpuha és omlós a sonkád húsvétra
Ha húsvét, akkor sonka. Most videón is megmutatjuk, hogyan készül a vajpuha, omlós füstölt, kötözött húsvéti sonka házi tormával és húsvéti kaláccsal.
A tökéletes húsvéti reggeli kellékei: a húsvéti sonka, a húsvéti kalács, a házi torma, a főtt tojás, és a friss zöldségek, mint zöld hagyma, paradicsom, paprika. Mészáros Balázs séf most megmutatja, nem is ördöngösség a húsvéti sonka főzése. A Mindmegette receptje szerint így lesz tökéletes és páratlanul finom az ünnepi asztal legfontosabb kelléke, a sonka.

Forrás: mindmegette.hu
Sonka húsvétra: így főzzük a húsvéti sonkát
A húsvéti sonka és az ecetes torma hozzávalói.
A sonkához:
- 75 dekagramm füstölt, kötözött sonka
- 3 babérlevél
- 5 szem feketebors
Az ecetes tormához:
- 1 tormagyökér
- 3 evőkanál almaecet
- 1 evőkanál barnacukor
- csipet só
- fél dl víz
Fontos, hogy ne főtt sonkát vásároljunk, hanem érlelt, füstölt, kötözött sonkát. Előző nap áztassuk be, másnap pedig annyi órán át főzzük, ahány kilós a sonka. Balázs javaslata szerint, ha nincs időnk beáztatni a húst, akkor több vízben és kétszer olyan hosszú ideig kell főzni a húsvéti sonkát, amit aztán a levében hagyjuk kihűlni. Hihetetlenül puha és omlós lesz a végeredmény. Extra tipp, hogy húsvét reggel a tojásokat a sonka főzőlevében főzzük meg, így lesznek ugyanis szuperzamatosak. Forró vízben 4-5 percig főzzük a tojásokat. Aki keményebben szereti, rátehet még 1-2 percet a főzési időre.
A húsvéti sonka ízét, zamatát a torma hozza ki. Balázs, az ecetes, házilag készített torma receptjét és elkészítését is megosztja velünk. Nem nagy munka, de annál inkább megéri, mert sokkal finomabb, mint a boltokba kapható üveges változatok.
S vajon, mi hiányzik még a húsvéti asztalról? Természetesen a húsvéti kalács. A Mindmegette.hu receptjei közül az idei ünnepekre a foszlós és ízében páratlan sós fonott kalácsot javasoljuk. Íme, tehát minden fontos információ, hogy tökéletes lehessen a húsvéti reggeli.