Recept

2025.04.17. 16:02

Vöröslencse-bolognai: itt a legfinomabb nagypénteki menü hús nélkül +videó

Nagypénteken még tilos húst enni, ilyenkor a legszigorúbb a böjt. Ezért a mindmegette.hu-val hoztunk most nektek egy szuper, hús nélküli nagypénteki menüt, aminek a főszereplője a vöröslencse-bolognai.

Lassan itt a húsvét, és ezzel a negyven napos böjti időszak vége. Húsvét vasárnap reggel kerülhetnek először az asztalra a hagyományos húsvéti ételek: a sonka, a kalács és a tojás. Nagypénteken, a hagyomány szerint ugyanakkor még nem illendő húst enni, a böjt ezen a napon a legszigorúbb. Ám ilyenkor sem kell lemondani a tartalmas és finom fogásokról akkor sem, ha húsmentes étrendet követünk. A vöröslencse-bolognai a Mindmegette.hu receptjével egy könnyen elkészíthető, növényi alapú alternatíva, ami tökéletes választás nagypénteki menünek is.

Nagypénteki menü: itt a hús nélküli vöröslencse-bolognai receptje
Nagypénteki menü: itt a hús nélküli vöröslencse-bolognai receptje
Forrás: mindmegette.hu

A nagypénteki menü hozzávalói

1 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 darab sárgarépa

4 evőkanál olívaolaj

só, frissen őrölt bors

1 evőkanál édes-nemes pirospaprika

20 dekagramm vöröslencse

1 teáskanál morzsolt oregáno

1 teáskanál morzsolt kakukkfű

1 teáskanál morzsolt bazsalikom

30 dekagramm spagetti

40 dekagramm hámozott, darabolt paradicsom

5 dekagramm sűrített paradicsom

parmezán reszelve

Elkészítés

  1. A meghámozott vöröshagymát késes aprítóban finomra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a meghámozott sárgarépát finomra reszeljük.
  2. Egy magas oldalú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a sárgarépát, és megsózzuk, megborsozzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott lencsét.
  3. Oregánóval, kakukkfűvel és a bazsalikommal fűszerezzük, majd felöntjük 5 deciliter vízzel, és fedő alatt majdnem puhára főzzük körülbelül 20 perc alatt.
  4. Közben a spagettit forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható útmutatás szerint al dentére főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.
  5. A raguhoz adjuk a kétféle paradicsomot, és fedő nélkül puhára főzzük a lencsét. Utólag fűszerezzük, ha szükséges. A főtt spagettivel tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában