2025.04.17. 16:02
Vöröslencse-bolognai: itt a legfinomabb nagypénteki menü hús nélkül +videó
Nagypénteken még tilos húst enni, ilyenkor a legszigorúbb a böjt. Ezért a mindmegette.hu-val hoztunk most nektek egy szuper, hús nélküli nagypénteki menüt, aminek a főszereplője a vöröslencse-bolognai.
Lassan itt a húsvét, és ezzel a negyven napos böjti időszak vége. Húsvét vasárnap reggel kerülhetnek először az asztalra a hagyományos húsvéti ételek: a sonka, a kalács és a tojás. Nagypénteken, a hagyomány szerint ugyanakkor még nem illendő húst enni, a böjt ezen a napon a legszigorúbb. Ám ilyenkor sem kell lemondani a tartalmas és finom fogásokról akkor sem, ha húsmentes étrendet követünk. A vöröslencse-bolognai a Mindmegette.hu receptjével egy könnyen elkészíthető, növényi alapú alternatíva, ami tökéletes választás nagypénteki menünek is.

Forrás: mindmegette.hu
A nagypénteki menü hozzávalói
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 darab sárgarépa
4 evőkanál olívaolaj
só, frissen őrölt bors
1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
20 dekagramm vöröslencse
1 teáskanál morzsolt oregáno
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
30 dekagramm spagetti
40 dekagramm hámozott, darabolt paradicsom
5 dekagramm sűrített paradicsom
parmezán reszelve
Elkészítés
- A meghámozott vöröshagymát késes aprítóban finomra vágjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a meghámozott sárgarépát finomra reszeljük.
- Egy magas oldalú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát. Hozzáadjuk a fokhagymát és a sárgarépát, és megsózzuk, megborsozzuk. Rászórjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a megmosott lencsét.
- Oregánóval, kakukkfűvel és a bazsalikommal fűszerezzük, majd felöntjük 5 deciliter vízzel, és fedő alatt majdnem puhára főzzük körülbelül 20 perc alatt.
- Közben a spagettit forrásban lévő sós vízben a csomagoláson olvasható útmutatás szerint al dentére főzzük. Leszűrjük, és melegen tartjuk.
- A raguhoz adjuk a kétféle paradicsomot, és fedő nélkül puhára főzzük a lencsét. Utólag fűszerezzük, ha szükséges. A főtt spagettivel tálaljuk, és ízlés szerint megszórjuk reszelt parmezánnal.