2025.04.20. 08:56
Gluténmentes sajtos rúd húsvétra, hogy senkinek se kelljen lemondania róla
Itt a tökéletes sós harapnivaló, amit gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. A gluténmentes sajtos rúd puha belsejével és ropogós, sajtos kérgével garantáltan a vendégek kedvence lesz húsvétkor.
A sós sütemények örök slágerek, legyen szó vendégvárásról, uzsonnáról vagy egy családi összejövetelről. A gluténmentes sajtos rúddal senkinek sem kell lemondania erről a finomságról. A tészta könnyen kezelhető, a végeredmény pedig kívül ropogós, belül omlós – éppen úgy, ahogy szeretjük. A Mindmegette receptjével lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el te is otthon, egyszerűen ezt a finomságot húsvétra.

Forrás: mindmegette.hu
Hozzávalók
40 dekagramm rizsliszt
20 dekagramm vaj
15 dekagramm reszelt trappista sajt
1 darab tojás
1 deciliter tejföl (20 százalékos)
1 mokkáskanál só
A lekenéshez:
1 darab tojás (nagy)
A tetejére:
Reszelt sajt
A gluténmentes sajtos rúd elkészítése
- A liszthez adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát, és keverjük alaposan össze.
- Ezután adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
- Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.)
- Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább fél órára.
- Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra.
- Ezután kenjük le felvert egész tojással, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra.
- A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a felcsíkozott tésztát.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
- A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen kissé törékeny.