Recept

2025.04.20. 08:56

Gluténmentes sajtos rúd húsvétra, hogy senkinek se kelljen lemondania róla

Itt a tökéletes sós harapnivaló, amit gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. A gluténmentes sajtos rúd puha belsejével és ropogós, sajtos kérgével garantáltan a vendégek kedvence lesz húsvétkor.

A sós sütemények örök slágerek, legyen szó vendégvárásról, uzsonnáról vagy egy családi összejövetelről. A gluténmentes sajtos rúddal senkinek sem kell lemondania erről a finomságról. A tészta könnyen kezelhető, a végeredmény pedig kívül ropogós, belül omlós – éppen úgy, ahogy szeretjük. A Mindmegette receptjével lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készítheted el te is otthon, egyszerűen ezt a finomságot húsvétra.

Gluténmentes sajtos rúd
Itt a gluténmentes sajtos rúd
Forrás: mindmegette.hu

Hozzávalók

40 dekagramm rizsliszt

20 dekagramm vaj

15 dekagramm reszelt trappista sajt

1 darab tojás

1 deciliter tejföl (20 százalékos)

1 mokkáskanál só

A lekenéshez:

1 darab tojás (nagy)

A tetejére:

Reszelt sajt

A gluténmentes sajtos rúd elkészítése

  1. A liszthez adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát, és keverjük alaposan össze.
  2. Ezután adjuk hozzá a felkockázott, hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.
  3. Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az egész tojást, és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk.)
  4. Ezután csomagoljuk be folpack fóliába, majd tegyük be a hűtőbe legalább fél órára.
  5. Vegyük ki a hűtőből a tésztát, majd rizsliszttel megszórt felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vastagra.
  6. Ezután kenjük le felvert egész tojással, ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, majd vágjuk fel ízlés szerinti csíkokra.
  7. A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a felcsíkozott tésztát.
  8. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
  9. A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni, mert melegen kissé törékeny.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában