Szezon indul

2025.04.24. 06:45

Megdöbbentő, mennyi lesz az eper idei ára

Megjelentek az első eperárusok Tatabányán. Egyelőre még nem szabadföldit, hanem fóliasátor alatt termett gyümölcsöket lehet kapni legfeljebb kétezer forintért, de az eperszezon kellős közepén duplájára is nőhet az ár.

Tatabánya városában is megjelentek az első piros bogyós gyümölcsök. Az útmenti árusoknál ma már könnyű „belefutni” a hazai áruba: 1500 és 2000 forintért kínálnak egy kilogramm epret a standjaikon. Elindult az eperszezon.

eperszezon
Elkezdődött az eperszezon. Egyebek mellett a Béla király körtéren is kapható. Tatabányán
Fotó: Wágner Zsanett / Forrás: 24 Óra

A városban egyre több helyen lehet epret kapni. Például a Béla király körtéren is, ahol 1500 forintért kapni a gyümölcsöt. Megvásárolható előre kimért műanyagdobozból is, az áruk ugyan kevesebb, de a látszat csal: nem egy kilogrammot nyomnak. Kecskemétről érkezett az eper az Alkotmány utcai Gyümölcsbányába, ahol kilónkénti ára 3990. Az áruházakban fél kilogrammos kiszerelés 1000-1500 között van, de kizárólag import termék. A legtöbben egyelőre gyümölcsnek viszik az epret, később majd kitűnő lekvár és szörp alapanyag is lesz a szemekből.

A szabadföldi eper szezonja általában májusban indul, de fóliasátor alatt már április végén is találkozhatunk érett szamócával. Évről évre előfordul, hogy sokan olcsó import gyümölcsöt, főleg spanyol, olasz vagy görög szamóca kapható magyar eperként. Ez nemcsak a vásárlókat károsítja meg, de a hazai termelőket is ellehetetleníti. A felismerés többféle módon történhet. 

eperszezon
Bár még nem szabadföldi, hanem fóliasátorban nevelt eperszemeket lehet vásárolni a legtöbb helyen
Forrás:  Shutterstock

Egyszerre több dolog is szemet szúrhat Tóth Kata szerint. A vértesszőlősi eperföld egyik tulajdonosa szerint például az is, hogy számlát kapunk-e a vásárlás után. Másodsorban, az őstermelői igazolvány bemutatása is jó módszer lehet, mivel csak a valódi termelők rendelkeznek ilyennel. Fontos továbbá az ár ellenőrzése is; például, a magyar eper általában drágább, mint az importált változat. Végül, a szezonális gyümölcs választása is segíthet a hamisítványok kiszűrésében. Amennyiben az epret nem szezonális időszakban árulják, nagy valószínűséggel importált termékről van szó. Tóth Kata arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai epret elsősorban az intenzív, édes íze miatt keresik a vásárlók, míg az import változatok gyakran vizesebb állagúak és kevésbé aromásak. Idén magyar eper biztos hogy lesz, nagy munkával ugyan, de sikerült megvédeni a termést a márciusi fagyoktól. Nem mindegy viszont, hogy milyen áron ehetjük a vármegye mézédes gyümölcsét.  

Eperszezon indul: 5 ezer is lehet kilója?

A delmagyar.hu megkérdezett egy kertészt, aki próbálta megsaccolni az eper árát. – Szerintem, ha a tavalyi évet nézzük, vagy a tavalyelőttit, akkor elindul ilyen 5 ezer forint körül, ami egy hétig lesz tartható. Tehát eléggé össze fog érni a piac, elindulnak a többiek is, és ez mérsékelni fogja az árat – nyilatkozta a portálnak Ocskó Péter kertész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában