Jegyzet

2025.02.07. 21:00

Kísérletek

Töltött paprika, lecsó, citromos sör. Nem, nem ez volt az ebéd; ez a desszert! Az elmúlt napokban egy népszerű televíziós műsorban felbukkant egy tatabányai házaspár. A kovászos uborkát vagy a paprikás krumplit hűsítő desszertként fagylaltos kehelyben tálalták fel. Az ott ülők közül többen belekóstoltak ugyan, ám csak egy tálkát kanalaztak ki teljesen.

Az internetet bújva már több helyen is találtam olyan üzletet, ahol a hagyományos magyar konyha ízei megjelentek az egyik legkedveltebb desszertünk között is. Ráleltem például a Szögedi paprikásra is, amely természetesen szegedi különlegesség. Skóciában kifejezetten Valentin-napi „ajándékként” emlegetik az Ördög Lehelete fantázianévre hallgató különlegességet, amely olyan erős, hogy bárki telesírná az előtte álló fagylaltkelyhet. A titkos családi receptet először 1936-ban keverte ki a feltalálója. Szigorú feltételek mellett kóstolhatják és árulják is, mert készítői azt állítják, hogy a krémes finomság 500-szor jobban csíp, mint a tabasco szósz. Olyan brutális, hogy kesztyűt kell viselniük, amikor átadják a fagyit a vásárlónak. A világháló bővelkedik a lehetőségekben: a gombócos magyaros étel otthon is elkészíthető. Ilyen a paprikafelfújt málnás paprikafagylattal. Sütőben sült paprikát, málnát, cukrot, citromlevet kell „csak” összetársítani, átpasszírozni, majd hűteni. Csodásan néz ki a képen, ahogy az Ördög Lehelete is. De meg nem kóstolnám. Minden elismerésem a kísérletezőknek, hiszen a konyhaművészet remekei is csábíthatják már a turistákat. 
S akár egy éttermen belül is jogos lehet a kérdés: a lecsót kehelyben vagy tányérban kéri? 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában