2025.02.11. 19:21
Hagyományteremtő disznóvágás Kocson
Bárki kipróbálhatta, hogyan kell disznót pörkölni. Kocson második alkalommal szervezték meg a falusi disznóvágást.
Két disznóból laktak jól a kocsiak. A hagyományteremtő falusi disznóvágáson igazi disznótoros finomságokból lakmározhattak a helyiek. Az eseményt a Faluház felújítása miatt rendhagyó módon az iskola udvarán szervezték, így most a kísérő programok elmaradtak. De így is több mint háromszázan vettek részt a programon.

Fotó: Facebook/Kocs Község Önkormányzata
Aki korán kelt, a munkából is kivehette a részét. A disznók pörkölése ugyanis már az udvaron zajlott. Többen is beálltak segíteni a henteseknek, akik előkészítették a disznókat.
Lakoma a disznóvágáson
Nagy Árpád, Kocs polgármestere a Kemma.hu kérdésére elmondta, pont az volt a rendezvény célja, hogy bárki kivehesse a részét az élményből.
— Bár falun élünk, már csak nagyon kevés háznál tartanak állatokat. Míg a mi gyerekkorunkban még rendszeresek voltak a házaknál a disznóvágások, addig a mostani gyerekek életének már nem részei ezek a hagyományok. Szerettem volna, ha nekik is lenne lehetőségük megnézni, hogyan is zajlik egy ilyen disznóvágás — magyarázta a polgármester, aki nagyon örült annak, hogy sokan családostól érkeztek a rendezvényre. Természetesen éhesen senki sem távozott.
— Nagyon hálásak vagyunk minden támogatónak. Mindkét disznót is felajánlásként kapta a település, de a hentes és a szakács is társadalmi munkában vállalta a munkát. Így az önkormányzatnak csak a zöldségek, fűszerek, tányérok, evőeszközök beszerzésére kellett költenie. Így jelképes áron tudtunk kínálni háromszáz jegyet, amiért disznótoros, toroskáposzta, vagy sülthús járt bőséggel — magyarázta Nagy Árpád, aki hozzátette, hogy pár nap alatt elfogyott az összes jegy.
— Vásárolt az önkormányzat további 50 kiló húst, hogy azoknak is jusson a lakomából, akiknek elővételben már nem maradt jegy.