2024.12.08. 07:46
Bajai vagy szegedi a karácsonyi halászlé? Mutatjuk azt is, Gáspár Bea hogy készíti!
A magyarok karácsonyi menüjének sok családban elmaradhatatlan fogása a halászlé. De a sok halászlé recept közül vajon melyik az igazi? Eláruljuk: több is! De az biztos, hogy kocka nem kell bele!
Nincs karácsony halászlé nélkül, hoztunk hát három ígéretes halászlé receptet az ünnepi asztal egyik fő fogásához. Sőt, rábukkantunk egy olyan videóra is, amelyből kiderül, Gáspár Bea hogyan készíti ezt a hagyományos étket.
Melyik az igazi?
Kinek mi! Van, akinek a szegedi, másnap a bajai, megint másnak pedig a balatoni a befutó. Ki így szereti, ki úgy: passzírozva vagy tésztával, szíve – és szája – joga a választás. A fellelhető számtalan halászlé recept közös nevezője azonban biztosan a pirospaprika, a hagyma és persze a hal.
Miért esszük karácsonykor?
De hogy kerül az ünnepi asztalra a halászlé? Miért pont ezt esszük mi magyarok, ha követjük a hagyományokat? Nos, egyes feltételezések szerint babonából esszük, mert a halpikkelyek a pénzhez hasonlítanak, így a gazdagság ígéretét hordozzák. Sokkal valószínűbb magyarázat azonban a vallási megközelítés, a megoldás pedig a böjtben lehet. Régen ugyanis december 24-én böjtöltek az emberek. Sokan még ma is tartják ezt a szokást. Az egész napos böjt végén, szenteste pedig húsmentes fogásokat esznek. Ennek a könnyű vacsorának vált elfogadott elemévé a halból készült leves, a karácsonyi halászlé.
A Bibliában is ott van a szimbólum
A hal fontos keresztény jelkép. A apostolok között többen is halászok voltak, de Jézus csodatételei között is többször felbukkan a bőséges halfogás motívuma. Ez az újszövetség-beli szimbolika jelenhet meg abban, hogy a Jézus eljöveteleként, születésnapjaként ünnepelt Szentestén halászlé kerül az ünnepi asztalra.
Három halászlé recept
A mindmegette.hu gyűjteményét vettük segítségül, hogy kiválasszuk a legjobb recepteket. Az első egy tiszai vagy szegedi halászlé, amelyhez a megtisztított halakat kifilézzük, feldaraboljuk, megsózzuk és felhasználásig a hűtőbe tesszük. A csontokat és a halfejet egy edénybe tesszük, rádaraboljuk a hagymát, a fokhagymát, sózzuk, majd felöntjük 2 liter hideg vízzel és körülbelül 1,5 órán keresztül főzzük.
Ha az alaplé elkészült, akkor egy tésztaszűrőn átpasszírozzuk azt, majd újra tűzre tesszük. Végül hozzáadjuk pirospaprikát, 2 perc forralás után pedig a halfiléket, halbelsőségeket is, majd tíz perc alatt puhára főzzük.
A szegedi halászlé hozzávalói
60 dkg ponty, 60 dkg harcsa, ezekből lesz a filé is, 1 ek. só, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek. fűszerpaprika, 1 darab erőspaprika, bors.
A bajai, avagy dunai halászlé sem kevésbé igazi. Ehhez a halat megpucoljuk és feldaraboljuk. Megszórjuk 1 evőkanál sóval, majd felhasználásig a hűtőbe tesszük. Egy nagyobb fazékban olajat hevítünk, és megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk sóval, a tűzről lehúzva rászórjuk a pirospaprikát, és alaposan elkeverjük.
A tűzre visszatéve hozzáadjuk a feldarabolt paprikát, paradicsomot és 1/2 dl vizet. Ekkor 3-4 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a befűszerezett haldarabokat, és felöntjük körülbelül 1,5 liter vízzel, majd erős tűzön 30-35 percig főzzük.
Közben a gyufatésztát sós vízben kifőzzük a csomagoláson található utasítás szerint, majd leszűrjük. Tálaláskor a tányérokba tésztát szedünk, és rámerjük a forró levest.
A bajai halászlé hozzávalói
1 kg tisztított ponty, 1 fej vöröshagyma, 1 paradicsom, 1 paprika, 2 tk. só, 2 ek. édes-nemes őrölt pirospaprika, 2 ek. étolaj, bors, 20 dkg gyufatészta.
Gáspár Bea halászlé receptje
Gáspár Bea halászléjének titka, hogy a leves főzése előtt megsüti a halszeleteket. Amikor a halhús leválik a csontról, a halas masszát leturmixolja. És nem zárkózik el a halászlékocka használatától sem: