2024.11.20. 18:00
Mutatjuk, mi a legjobb kocsonya receptje
Milyen húsból mennyi ideig és hogyan főzzük? Nem telhet el sem év sem pedig ünnepi időszak kocsonya nélkül. Mutatjuk, mi a legjobb kocsonya receptje.
A fagyok és a hideg megérkezése csak egyet jelenthet. Nyakunkon a kocsonya szezon. Van, aki a babérra és van, aki az egyszerűségre esküszik, de mi a legjobb kocsonya receptjének titka? A legjobbakat, nagymamáinkat kérdeztük a főzésről.
Mi a kocsonya receptjének titka?
Többféleképpen is készíthetjük a kocsonyát. Van, aki még a húson is variál és nem sertésből, hanem csirkéből készíti. Egy biztos: a tökéletes kocsonyához bőrös, csontos húst is kell használnunk, mint a csirkeláb, vagy a sertésköröm. Van, aki szinte úgy készíti a kocsonyát, mintha húslevest főzne, sárgarépa és fehérrépa is kerül bele.
Megkérdeztük nagymamáinkat, szerintük mi a tökéletes kocsonya receptje és titka. Elmondásuk szerint úgy kell rá gondolni:
Mintha húslevest főznél zöldségek nélkül.
Mindenképpen sertéskörömből és sovány tarjából vagy sertéslapockából kell készíteni. További alapanyag még a fokhagyma, vöröshagyma, só és egész bors.
Az egyszerűségben rejlik a titok.
A húsok letisztítása és a hagyma megpucolása mellett nincs szükség nagyobb előkészületre.
- A megtisztított húst lábosba rakjuk és addig engedjük vízzel amíg bőven el nem lepi, majd felforraljuk.
- Miután felforrt, lehabozzuk, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát és ízlés szerint sózzuk.
- A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (kb. 2-3 óra). A tarját vagy lapockát hamarabb, (kb. 1 óra) után kivesszük.
- Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, kanállal leszedjük a a zsírt és kiszedjük a húst és leszűrjük a levet.
- A készre főtt húsokat kisebb darabokra szedjük és tányérokba szétosztjuk, majd ráöntjük a leszűrt kocsonya levet.
- Végül pedig hideg helyen megdermedésig hűlni hagyjuk.