Zöldséggel vagy anélkül?

2024.11.20. 18:00

Mutatjuk, mi a legjobb kocsonya receptje

Milyen húsból mennyi ideig és hogyan főzzük? Nem telhet el sem év sem pedig ünnepi időszak kocsonya nélkül. Mutatjuk, mi a legjobb kocsonya receptje.

A fagyok és a hideg megérkezése csak egyet jelenthet. Nyakunkon a kocsonya szezon. Van, aki a babérra és van, aki az egyszerűségre esküszik, de mi a legjobb kocsonya receptjének titka? A legjobbakat, nagymamáinkat kérdeztük a főzésről.

Mi a tökéletes kocsonya titka? Most elmondjuk!
Mi a tökéletes kocsonya titka? Most elmondjuk!
Fotó: Imre György / Forrás: Békés Megyei Hírlap

Mi a kocsonya receptjének titka?

Többféleképpen is készíthetjük a kocsonyát. Van, aki még a húson is variál és nem sertésből, hanem csirkéből készíti. Egy biztos: a tökéletes kocsonyához bőrös, csontos húst is kell használnunk, mint a csirkeláb, vagy a sertésköröm. Van, aki szinte úgy készíti a kocsonyát, mintha húslevest főzne, sárgarépa és fehérrépa is kerül bele.

Megkérdeztük nagymamáinkat, szerintük mi a tökéletes kocsonya receptje és titka. Elmondásuk szerint úgy kell rá gondolni:

Mintha húslevest főznél zöldségek nélkül.

Mindenképpen sertéskörömből és sovány tarjából vagy sertéslapockából kell készíteni. További alapanyag még a fokhagyma, vöröshagyma, só és egész bors.

Az egyszerűségben rejlik a titok.

A húsok letisztítása és a hagyma megpucolása mellett nincs szükség nagyobb előkészületre.

  • A megtisztított húst lábosba rakjuk és addig engedjük vízzel amíg bőven el nem lepi, majd felforraljuk.
  • Miután felforrt, lehabozzuk, beletesszük a gerezdekre szedett fokhagymát, a fekete borsot, a vöröshagymát és ízlés szerint sózzuk.
  • A kocsonyát addig főzzük, ameddig a körömnél a húsos-bőrös rész szinte már leválik a csontról (kb. 2-3 óra). A tarját vagy lapockát hamarabb, (kb. 1 óra) után kivesszük.
  • Amikor a kocsonya készre főtt, pihentetjük 10 percet az asztalon, kanállal leszedjük a a zsírt és kiszedjük a húst és leszűrjük a levet.
  • A készre főtt húsokat kisebb darabokra szedjük és tányérokba szétosztjuk, majd ráöntjük a leszűrt kocsonya levet.
  • Végül pedig hideg helyen megdermedésig hűlni hagyjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában