Megelőzés

2024.07.06. 06:45

Szamárköhögés: 10 évente kell a védőoltás a háziorvos szerint

A háziorvossal kell egyeztetni, ha valaki szeretné beadatni magának a védőoltást. A szamárköhögés elleni vakcinákat receptre lehet kiváltani a patikákban.

Goletz-DeáK Viktória

Egyre többen szeretnék beadatni maguknak a szamárköhögés elleni védőoltást. Ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központhoz (NNGYK) tájékoztatása szerint egyre több a fertőzött hazánkban is. 

A háziorvossal kell egyeztetni, ha valaki szeretné beadatni magának a védőoltást. A szamárköhögés elleni vakcinákat receptre lehet kiváltani a patikákban.
A szamárköhögés elleni védőoltást 10 évente kell megismételni a háziorvos szerint 
Forrás: GettyImages

Az NNGYK kérdésünkre megerősítette, hogy vármegyénkben utoljára 2022-ben találtak olyan beteget, aki a vizsgálatok alapján igazoltan szamárköhögéssel fertőződött meg. De természetesen Komárom-Esztergom patikáiban is elérhető lesz majd a védőoltás, ha valaki szeretné beadatni magának. 

Szamárköhögés ellen védőoltás

Dr. Kaizer Ákos tatai háziorvos a Kemma.hu-nak elmondta, hogy az ő praxisában egyelőre még nem jelezte senki, hogy szeretné, ha beoltaná a fertőzés ellen. De ha valaki mégis így dönt, előtte mindenképpen egyeztessen vele, hogy elérhető-e jelenleg a védőoltás a patikákban.

– A szamárköhögés ellen egy kombinált védőoltás van jelenleg hazánkban, amiben több gyermekbetegség elleni oltóanyag is szerepel, mint a rózsahimlő, gyermekbénulás, tetanusz, torokgyík,   Azonban ez egyáltalán nem baj. A gyermekkori oltásokat ugyanis 10 évente meg kellene ismételni, amit a szakmai iránymutatással összhangban én is ajánlok a pácienseimnek, ha kérdezik. Azonban a szamárköhögés elleni védőoltás beadása akkor szokott csak felmerülni, ha valaki külföldre utazik, és az adott országban alacsony a járvány elleni védettség – mondta a háziorvos, aki csak akkor nem ajánlja a védőoltás beadását, ha a páciens lázas beteg, vagy a korábbi oltások után valamelyik összetevőre volt valamilyen allergiája. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában