Nemzetközi babérokra törhetnek

2024.07.03. 06:17

Oroszlányi bajnokok a Robot Olimpián

Egyenes ágon jutottak tovább a nemzetközi megmérettetésre. Az oroszlányi bajnokok a Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai.

Varga Réka Antónia

A Takács Kristófból, Császár Ádámból, Pálfi Csabából álló csapat először a Tatabányán rendezett regionális döntőn remekeltek azért, hogy Győrben kipróbálhassák magukat. A RoboCity nevet viselő csapat a Robomission Elementary kategóriában indult és elsöprő eredménnyel 339 ponttal hozhatta el az első helyet. A nemzetközi összecsapás Törökországban Izmirben lesz ez év novemberében. Az oroszlányi bajnokok izgatottan várják, hogy hazánkat képviselve mutathassák meg tudásukat.

Oroszlányi bajnokok a Robot Olimpiai győztesek között.
Oroszlányi bajnokok piros pólóban a Robot Olimpiai győztesek között
Forrás: World Robot Olympiad Hungary /Facebook

Mindig más a témakör

Idén már tizedik alkalommal került megrendezésre a World Robot Olympiad LEGO robotépítési és programozási verseny nemzeti döntője, melyre a Széchenyi István Egyetem győri csarnokában került sor. Az esemény különlegessége a „A Föld szövetségesei” témakör volt, amely a fenntarthatóságot és a környezetvédelem fontosságát helyezte előtérbe a robotika segítségével.

Az oroszlányi bajnokok sokat készültek

Megyei büszkeségeink az Oroszlányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai. Felkészítőtanáruk Gaál Zsuzsanna mesélt az előkészületekről. Az Edutus Egyetem Digitális Tudásközpontjában szeptembertől kezdődött a felkészülés, ahol a diákok először csak ismerkedtek a LEGO robotokkal. Itt aztán Kovács Ildikótól tanulhatták meg a robotépítés és programozás alapjait, majd a verseny közeledtével már az iskolában is gyakoroltak. A fiúknak rengeteg időt és energiát kellett befektetniük, hogy elérjék a versenyen való induláshoz szükséges szintet, de a kemény munka végül meghozta gyümölcsét.

Nő az érdeklődés

A jubileumi versenyen több mint 166 csapat regisztrált, mely 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Az öt regionális elődöntőt követően több mint 100 csapat jutott be a nemzeti döntőbe. Az ünnepélyes megnyitón Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Prof. Dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, és Szilasi Péter Tamás, az Edutus Egyetem digitális oktatástudományi, fejlesztési és nemzetközi igazgatója üdvözölték a résztvevőket. Négy hivatalos kategóriában indulhattak a fiatalok :

  1. Robomission (3 korosztály: Elementary, Junior, Senior)
  2. Future Innovators (3 korosztály: Elementary, Junior, Senior) 
  3. Future Engineers
  4. RoboSports

A World Robot Olympiad ( WRO ) egy nemzetközi robotépítési és -programozási verseny, amelynek célja, hogy a gyermekeket közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására. A felkészülés alatt a 2-3 fős csapatok egy csapatvezető segítségével közösen oldják meg az évente megújuló kihívásokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában