Konferencia és megemlékezés

2024.07.01. 17:28

Dr. Navracsics Tibor Tatán tartott előadást

Koszorúzással emlékeztek meg Magyary Zoltánról hétfőn délután Tatán, az Öreg-tó partján. Majd konferenciával folytatódott az ünnepség, ahol Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartott előadást.

Kemma.hu

Szülőházának koszorúzása után újabb megemlékezést tartottak Tatán Magyary Zoltán születésének 136. évfordulója alkalmából. Az esemény után dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartott előadást a nemrég átadott Magyary Zoltán Tudásközpontban. 

Koszorúzással emlékeztek meg Magyary Zoltánról hétfőn délután Tatán, az Öreg-tó partján. Majd konferenciával folytatódott az ünnepség, ahol Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tartott előadást.
Dr. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a közigaztatás digitalizációjáról is beszélt előadásában 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Tata híres szülöttéről 20 évvel ezelőtt helyeztek el mellszobrot az Öreg-tó partján, melyet a Tatai Helytörténeti Egyesület emeltetett 2004-ben Tata Város Önkormányzata és a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság (MZNT) támogatásával. Hétfőn délután itt tartottak koszorúzást a közgazdászra emlékezve, aki a magyar közigazgatás egyik legmeghatározóbb szakembere volt.

Dr. Navracsics Tibor tartott előadást 

A program a Magyary Zoltán Konferenciával folytatódott, ahol többek között beszédet mondott Dr. Ugodi Andrea Magyar Kormánytisztviselői Kar elnöke, illetve Dr. Kancz Csaba főispán, aki köszöntőjében elmondta, hogy Magyary Zoltánnak fontos szerepe volt a mai közigazgatás alapjainak lefektetésében. Hiszen megpróbálta az emberek és a közigazgatás viszonyát vizsgálni főleg az emberek szempontjából. Ezért jött létre a kormányhivatali rendszer, a kormányablakok. És nagyon bíznak abban, hogy Magyary örökségét majd tovább tudják vinni. 

A résztvevőket köszöntötte Czunyiné Dr. Bertalan Judit Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, országgyűlési képviselő is. A kormánybiztos szerint Magyarországon nincs olyan jogász, aki Magyary Zoltán nevét és a hozzá kapcsolódó tudást ne tudná a modern közigazgatás keretei és szabályai között használni. 

A konferencia első eladója dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter volt, aki többek között a közigazgatás digitalizálásáról is beszélt. Illetve elmondta, hogy a Magyary Zoltán egész életműve a magyar közigazgatás és szellemi élet egyik csúcsteljesítménye, aminek megőrzésében a népfőiskola szerepe létfontosságú volt. 

Koszorúzással emlékeztek meg Magyary Zoltánról hétfőn délután Tatán, az Öreg-tó partján. Majd konferenciával folytatódott az ünnepség, ahol Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes tartott előadást.
A megemlékezés Magyary Zoltán mellszobránál tartott koszorúzással kezdődött 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

– Azon vagyunk, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg, amik lehetőség szerint könnyebbé teszik majd a polgárok számára az ügyintézést és kényelmesebbé. Ha úgy akarja ne kelljen elmennie a hivatalba, vagy akár egy hatósághoz. Könnyebben tudjon kommunikálni, ha információra van szüksége, és reményeink szerint rövidebb határidővel, vagyis gyorsabban tudjunk dolgozni – sorolta a terveiket a miniszter, aki kiemelte, hogy megmarad a lehetőség továbbra is a személyes ügyintézésnek, hiszen a visszajelzések alapján sokan még igénylik és ragaszkodnak a fizikai találkozáson alapuló ügyintézéshez. 

Otthonról is elérhető lesz

A miniszter a konferencián elmondta, hogy a következő években a közigazgatás több területén is szélesítik a digitális tartalmakat és az online ügyintézés lehetőségeit. Többek között a sokszor évekig elnyúló földhivatali ügyintézés is megreformálódik és ezzel remélhetőleg felgyorsul. Szeptembertől pedig akár mobiltelefonnal is lekérhető lesz például az erkölcsi bizonyítvány is. A rendszert várhatóan a Pest vármegyei Kormányhivatalban fogják 2026-tól tesztelni, majd utána lesz elérhető az egész országban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában