Számtan

2024.07.08. 21:00

Megy az osztás és szorzás: hogyan csökkenthető az 1,4 milliárdos hiány?

Talán még most is egyeztetnek a tatabányai frakcióvezetők, ki és hogyan képzeli el orvosolni a költségvetés adóbevételében kialakult csaknem 1,4 milliárdos hiányt. Szücsné megszorításait egyszer már leszavazták...

Kemma.hu

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Szücsné Posztovics Ilona tatabányai polgármester, a tárgyalás július 11-én 16 órakor kezdődik. Előtte azonban, meghallgatja a frakcióvezetők javaslatát.

Szücsné
Szücsné Posztovics Ilona polgármester korábbi megszorító csomagját elutasították a képviselők, most meghallgatja a terveket
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A fő téma Tatabánya idei költségvetéséről szóló rendeletmódosítás, amit a vármegyeszékhely adóbevételeinek csaknem 1,4 milliárdos hiánya indokol. Mint arról korábban már beszámoltunk, a tervezett adóbevételek elmaradása a tatabányai ipari parkban lévő cégek csaknem 2 milliárddal kisebb adóbefizetése miatt alakult ki, pontosabban idáig vezetett az, hogy az év elején irreális tervek születtek a városházán.

A képviselők június végén szerezhettek tudomást minderről, ugyanis a két ülés közötti beszámolóban elrejtve szerepelt egy kimutatás a tervezett bevételi és kiadási oldalról. Fontos mérlegelni a költségvetési egyensúly miatt, mert ha a bevételek nem hozzák az elvárt számokat, akkor a kiadásokat kell csökkenteni. A városvezető kész tények elé állította a grémiumot: szerinte összesen 219 millió 956 ezer 746 forint megtakarítás keletkezne, ha 20 százalékkal csökkennének bizonyos támogatások július és december között. Ez pedig érintené az Agorát (59 millió 128 ezer 876), a T-buszt (115 millió 419 ezer 600), valamint a Tatabányai Élményfürdő és Turizmus Nonprofit kft-t (45 millió 408 ezer 270). Egy másik táblázat mintegy 1,3 milliárdos megszorítást részletez. Nem okozott meglepetést, hogy a többség elutasította a javaslatot, tehát nem szavazta meg a hiányzó bevételek miatti megszorításait és indítványozták a további tárgyalást.

Szücsné végre hajlandó egyeztetni

Úgy tudjuk, a polgármester július 8-ra egyeztető fórumot hívott össze, amelyen a frakcióvezetők javaslatait is meghallgatja a költségvetés módosításáról. Korábban ezt nem tette meg. Az előterjesztésben írtak szerint felállított egy sorrendet a megvonni kívánt szervezetekről és intézményekről, kész tények elé állítva a képviselőket. Most, hogy mindezt a legutóbbi testületin elutasították, már hajlandó egyeztetni velük. A részletekről, vagyis arról, hogy ki és hogyan képzeli el a változtatást, bővebben is beszámolunk későbbi cikkünkben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában