Konferencia

2024.07.09. 14:01

Egy hétre a honismeret fellegvárává vált Esztergom

Elkezdődött Esztergomban Kárpát-medence legnagyobb honismereti-helytörténeti konferenciája – közölte Hernádi Ádám polgármester a közösségi oldalán. A nyitónapon elismerést vehetett át többek között prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész is.

Kemma.hu

Hernádi Ádám bejegyzésében arról számolt be, hogy hétfőn Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkárral hivatalosan is megnyitották az 51. Országos Honismereti Akadémiát, melynek Esztergom ad otthont. Az MTI szerint a konferencián az anyaországból, illetve a határon túli honismereti szövetségektől érkezett képviselők egy héten át számos érdekes előadást hallhatnak. A többnapos rendezvényen természetesen Esztergom helytörténetére is kitérnek.

Elkezdődött Esztergomban Kárpát-medence legnagyobb honismereti-helytörténeti konferenciája – közölte Hernádi Ádám polgármester a közösségi oldalán. A nyitónapon elismerést vehetett át többek között prof. dr. Prokopp Mária művészettörténész is.
Hernádi Ádám az Országos Honismereti Akadémia megnyitóján.
Forrás: Facebook/Hernádi Ádám

Az MTI tudósításából kiderül, hogy Nagy János a megnyitón elmondta, hogy korunk egyik legnagyobb betegsége a normabizonytalanság, az identitás, az önazonosság kontúrjának elmosódása, a szerepek szakadozása. Emiatt szükség van olyan kezdeményezésekre, melyek fel tudják venni a kesztyűt az úgynevezett "kommentműveltséggel" szemben.

"Semmi és senki sem irányítható, mint egy olyan nép, amely inkább kész véleményeket fogyaszt ahelyett, hogy tényekből és adatokból levezetett gondolatokat olvasna" jelentette ki Nagy János.

Az államtitkár továbbá kiemelte azt is, hogy a honismerettel foglalkozó személyek tudásának alapját olyan kíváncsiság jelenti, „mely nem közösségi oldalak hírfolyamainak pörgetésében merül ki, hanem az eredeti forrásokat felkeresve, azok gondolatait ismeretté, tudássá és műveltséggé építi.”

Elismerések
Hernádi Ádám a közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy a megnyitóünnepség keretében adták át a Honismereti Szövetség legrangosabb kitüntetését, a Bél Mátyás Notitia Hungariae Emlékplakettet. Az elismerést három személy érdemelte ki a honismeretben, helytörténetben végzett kiemelkedő szakmai munkásságáért. Külön büszkeség Esztergom számára, hogy a város egyik díszpolgára, prof. dr. Prokopp Mária Széchenyi-díjas művészettörténész is megkapta a kitüntetést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában