Adásvétel

2024.07.09. 11:37

Félreértésekhez vezethet, ha nem tisztázzuk a használtautó-vásárláskor a kocsi hibáit

Komoly konfliktusokat szülhet, ha az adásvételi szerződés aláírását követően néhány hét múlva megadja magát a kocsink. Ha használtautó-vásárláson gondolkodunk, érdemes rögzíteni a jármű hibáit.

Walczer Patrik

Ha nem egy újonnan gyártott, hanem már több éve forgalomban lévő gépjárművet szemelünk ki magunknak, akkor mindig bennünk van egy kis félelem azzal kapcsolatban, hogy vajon jól döntünk-e. Hiszen ha külsőleg tökéletes állapotúnak tűnik a modell, az egyáltalán nem jelenti azt, hogy motorikusan is minden rendben van a kocsival.

Komoly konfliktusokat szülhet, ha az adásvételi szerződés aláírását követően néhány hét múlva megadja magát a kocsink. Ha használtautó-vásárláson gondolkodunk, érdemes rögzíteni a jármű hibáit.
Használtautó-vásárlás előtt érdemes alaposabban is ellenőrizni a kocsi állapotát.
Fotó: Németh András Péter / Forrás: Szabad Föld

A divany.hu nemrégiben írt arról, hogy egy új autó megvásárlásakor a jogszabályi előírás szerint 3 év kötelező jótállás van, de egyes autómárkák esetében ennél hosszabb is lehet ez az időszak. A portál arra külön kitér, hogy ha egy használtautó-vásárlást bonyolítunk le, akkor az eladót milyen felelősség terheli, továbbá, hogy van-e különbség, ha egy magánszemélytől vagy egy kereskedéstől kívánjuk megvásárolni a kocsit. Azt viszont tudni kell, hogy a Polgári Törvénykönyv „védi a vevőt”, hiszen szerepel benne, hogy pontosan hány évnyi kellékszavatossági kötelezettség terheli az eladót.

Bereczki Gábor, egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője szerint fontos, hogy beleírjuk az adásvételi szerződésbe, hogy milyen állapotban van az autó, milyen feltételekkel vásárolja meg a jövendőbeli tulajdonosa. Hiszen előfordulhat, hogy egy érdeklődő mindenképpen meg szeretné venni a kocsit még akkor is, ha például egy kicsit búg a váltója. Ilyenkor mindenképpen javasolt rögzíteni a szerződésben ezeket a hibákat, tulajdonságokat, hiszen így elkerülhetők a későbbi félreértések.

– Minden lényeges momentumot, állapotot érdemes beleírni a dokumentumba. Akár azt is, hogy kopott a motorháztető, matt a lámpa, vagy amiről úgy gondolja az eladó, hogy fontos rögzíteni a szerződésben. Így akár a későbbi konfliktusokat is el lehet kerülni – hangsúlyozta Bereczki Gábor.

Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mennyi a kellékszavatossági idő. Az ugyeszseg.hu oldalon összegyűjtötték az autóvásárlással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Dr. Jagusztin Tamás, Pest Vármegyei Főügyészség Közérdekvédelmi Osztály osztályvezető ügyésze leszögezte: az eladó köteles tájékoztatni a vevőt minden lényeges körülményről, de a vevő is köteles tájékozódni a megvásárolni kívánt jármű állapotáról. A későbbi tulajdonos, vagyis az érdeklődő a kiszemelt kocsit megtekintheti, egyben fontos is, hogy megvizsgálja.

Kellékszavatossági kötelezettség

Az ügyészségi tájékoztató szerint használtautó-vásárlás esetében az eladó nem felel azért a hibáért, amelyet a vásárláskor közölt a vevővel. Ugyanakkor ha a későbbi tulajdonos olyan problémákra figyel fel, melyekről nem esett szó az adásvételkor, vagy nem kellett volna felismernie, akkor ezekért a rejtett hibákért az eladónak kell felelni. Dr. Jagusztin Tamás tájékoztatása szerint magánszemély esetében a kellékszavatossági idő 1 év, kereskedésnél pedig 2 év, de azt figyelembe kell venni, hogy utóbbi esetében a szerződésnél le lehet rövidíteni 1 évre. Fontos, hogy ha például magánszemély adja el egy másik magánszemélynek a kocsit, akkor a vevőnek kell bizonyítani, hogy a hiba már az adásvétel pillanatában is létezett.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában