Múltidéző

2024.07.06. 16:20

Retró fotóválogatás: így festett majd' 100 éve a Gyémánt Fürdő

Évtizedekkel ezelőtt Tatabánya a strandok városa lehetett, ugyanis 5 helyen is fürödhettek az emberek. Izgalmas retró képeken mutatjuk a Gyémánt Fürdőt és a többi strandot.

Kemma.hu

Ismét itt a kánikula, hol is töltődhetne fel igazán az ember ebben a nagy melegben, mint a strandon. A vármegye számos lehetőséget rejt a csobbanásra. Sokak kedvence a Gyémánt Fürdő. Te tudtad, hogy ez a fürdő már majd' 100 évvel ezelőtt is létezett? Esetleg azt, hogy évtizedekkel ezelőtt 5 strand is üzemelt Tatabányán? Maradjatok velünk, egy izgalmas nosztalgiázásra hívunk benneteket retró képek formájában.

1932. Szabó Ignác utca, a Bányász fürdő (más néven "Cseri strand", később Gyémánt Fürdő)
1932. Szabó Ignác utca, a Bányász fürdő (más néven "Cseri strand", később Gyémánt Fürdő)
Forrás: Fortepan/Wittner Lucia

Csobbanás a Gyémánt Fürdő és a városi strandok múltjába

A Fortepan óriási fotótárát hívtuk segítségül, ahol izgalmas képekre bukkantunk a Gyémánt Fürdőről. A Szabó Ignác utcában található, egykor Cseri strandként emlegetett komplexum már a '30-as években is a tatabányaiak rendelkezésére állt. De beszéljenek a fotók a tatabányai strandokról.

Dallos István helytörténész, fotóművész és Sugár Gabi kollégánk a képes történelem podcastsorozatunk egy részében már beszélgetett arról, hogy évtizedekkel ezelőtt a megyeszékhelynek 5 strandja is volt. 1920-as években épülhetett a Hetesi strand, amely az 1960-as évek elejéig működött. Társadalmi munkával épült az Újvárosi, majd később az Oázis néven működő strand. Alsógallán forrásvíz táplálta az ottani medencét. Mésztelepen, a régi cementgyár mellett is volt egykoron egy strand.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában