Kemma.hu videó

2024.07.09. 08:15

Életbe lépett a hőségriadó: extrém forróság lesz a héten

Szervezetünket is megterheli az elkövetkezendő néhány nap forrósága, éppen ezért a hőségriadó idejére vizet oszt a MÁV és a Volán a pályaudvarokon és az állomásokon, valamint párakapukkal és klimatizált helyiségekkel óvják a lakosokat vármegyénk területén.

Kemma.hu

A hosszan tartó forróság miatt nem csak vármegyénk területére vonatkozóan, de az egész országban a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos 2024. július 7-én (vasárnap) hajnaltól 2024. július 12-én (péntek) éjfélig a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató előrejelzése alapján.

A hőségriadó idején párakapukkal, ivóvíz osztással és ivókutakkal védik a lakosok egészségét
A hőségriadó idején párakapukkal, ivóvíz osztással és ivókutakkal védik a lakosok egészségét 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Komolyan kell venni a hőségriadót: szervezetünket is megterheli a forróság 

A hőhullám hatásai lehetnek a hőstressz, a napszúrás és a hőguta is. Leginkább a fiatal korosztály, 14 éves korig, valamint az idősek vannak a legnagyobb veszélyben. A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyjuk a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fokot is mutathat az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot!

Párakapukkal, ivókutakkal és légkondicionált helyiségekkel is védekezhetünk

Tatabányán több helyen is található közterületi ivókút, például Újvárosban az Árpád térnél, a Május 1. Parkban, a Vértes Agorája előtt tűzcsapra szerelve, Jubileum Parkban, Turul emlékműnél, Dózsakertnél az örökmozgó játszótérnél, és szintén Dózsakertben a sétáló utcában – olvasható a Tatabánya Megyei Jogú Város hivatalos Facebook-oldalán.

Az ivókutak mellett párakapuk is hozhatnak enyhülést a város lakóinak. Ezeket az alábbi helyeken üzemelték be: Árpád tér, Május 1 Park, A Vértes Agorája, Dózsakert sétáló utca, Bánhidai lakótelep - szánkózó domb, Csónakázó-tó játszótér. 

A hőhullám hatásainak csökkentése érdekében összegyűjtöttük az igénybe vehető városi klimatizált helyiségek, közintézmények listáját.

Ezekre érdemes figyelni

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ezt a jelenséget jellemzően fiatal felnőtteken lehet észlelni, akik a rossz közérzet ellenére tovább edzenek.

A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája, amelyet bárki igénybe vehet.

Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intjük, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában