Oroszlány

2024.07.06. 19:22

Változatos programok csalogatnak Bányásznapon

Az idén az Országos Központi Bányásznap rendezésének jogát is Oroszlány nyerte el. Egyebek mellett ezt is figyelembe kell venni a programok összeállításánál.

Kemma.hu

Folyamatosan zajlik az idei Bányásznap programjainak egyeztetése, melyek méltón illeszkednek az „Oroszlány város 70 éves” rendezvénysorozatba.

Bányásznap Oroszlányban
A Bányásznap oroszlányi programjai már most körvonalazódnak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

A négynaposra tervezett rendezvénysorozat augusztus 29-én, csütörtökön 10 órakor az Országos Központi Bányásznapi megemlékezéssel kezdődik, melynek ezúttal Oroszlány lesz a házigazdája a Kölcsey Ferenc Művelődési Központ és Könyvtárban.

Augusztus 30-án, pénteken 16 órakor szabadtéri kiállítás megnyitó lesz a Bányász Klubnál, majd ezt követi 18 órától a Szent Borbála téren a hagyományos koszorúzási ünnepség. Este, 19.30-tól a művelődési ház szervezésében a Honeybeast együttes lép fel a szabadtéri színpadon, majd a 21 órakor induló mécseses felvonulás zárja a napot.

Bányásznap Oroszlányban
A hagyományos csilletoló verseny is szerepel a programok között
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Augusztus 31-én, szombaton 9 órától – visszatérve a régi hagyományokhoz – a Rákóczi úton rendezik meg a látványos csilletoló versenyt, melyre már jelezte részvételi szándékát két testvérváros, a németországi Plochingen és a szlovákiai Vágsellye is egy-egy csapattal.

E közben, 10 órakor a régi Sportcsarnokban nagyszabású nemzetközi gyermek cselgáncsverseny veszi kezdetét. Az eseményen az észak-dunántúli régió 20 egyesületének, közel 150 judósa mellett az ausztriai Zeltwegből, a szlovákiai Gútáról, és a csehországi Polnáról is érkeznek sportolók.

Bányásznap Oroszlányban
A Bányászati Múzeumhoz is várják a régen nagyra becsült szakmai híveit és a hagyományápolókat
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra Dallos István

Szintén ezen a napon, 10 és 18 óra között az Oroszlányi Bányászati Múzeumban rendezik meg az egykori XX. aknai dolgozók és Bányamentők megemlékezéssel, koszorúzással egybekötött találkozóját.

Az Oroszlányi Bányász Koncert Fesztivál Fúvószenekar zenés ébresztőjével indul szeptember 1-je, vasárnap, melynek délelőtti programjai a Bányászati Múzeumba orientálódnak. Később, 9 órakor kezdődik az egyre népszerűbb főzőverseny, majd az Oroszlányi Tekergők szervezésében 10 órakor kerékpáros verseny rajtol.

Bányásznap Oroszlányban
A méltán népszerű bányász fúvósok sem hiányozhatnak az idei fellépők közül
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Délután a Szent Borbála tér környékén gyermekprogramok várják a lurkókat, a szabadtéri színpadon - a tervek szerint - fellép többek között a Cirill Táncstúdió, Nagy Bogi és a Rácz Gergő Band.

Bányásznap: fontos a lakcímkártya

Egyebek mellett más hasznos információ is elhangzott az érintett szervek szerdai megbeszélésén. Például az, hogy csütörtökön és pénteken az oroszlányi lakcím kártyával rendelkezők ingyen látogathatják a Bányászati Múzeumot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában