Kisbér

2024.07.07. 12:40

Az első elektromos autó magyar atyja forradalmasította a rádiózást is

Korda Dezső emlékversenyt szervez a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár. A feltalálóra emlékezve stílszerűen E-kart Gokart számban lehet indulni.

Varga Réka Antónia

Hagyományosan július végén tartják a Kisbéri Napokat. Idén 26-ától három napon keresztül várja különböző helyszíneken az érdeklődőket a város. A színes programok között idén a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár hatodik alkalommal rendezi meg a Korda Dezső E-kart Gokart emlékversenyt. A korábbi évekhez hasonlóan 3 fős csapatok jelentkezését várják csapatnévvel és elérhetőséggel együtt feltüntetve E-kart Gokart számban. Nagyon fontos, hogy helyszíni nevezésre nincs lehetőség, csak előzetesen a július 22-ig leadott nevezések érvényesek. Jelentkezni a művelődési központban személyesen, vagy telefonon lehet. 

Korda Dezső emléktversenyt szervez a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár. E-kart és Gokart számokban lehet indulni.
Korda Dezső emlékversenyt szervez a Wass Albert Művelődési Központ és Városi Könyvtár. E-kart és Gokart számokban lehet indulni.
Forrás: WAMK/Facebook

Tudtad?

Korda Dezső kisbéri születésű mérnök és az ő nevéhez fűződik az első elektromos autómobil tervezete. Kohn Dezső néven 1864. január 8-án született, és Zürichben hunyt el 1919. április 1-jén. A forgókondenzátor konstruktőre is ő volt, szabadalmaztatta is azt Németországban, ahogy azt a wikipedia írja. Így őt tekinthetjük ezen fontos elektrotechnikai alkatrész feltalálójának. A Rádiómúzeum munkássága kapcsán kiemelte: neki köszönhetjük a világvevő rádiót, ugyanis a folyamatos állomáskeresést a forgókondenzátora tette lehetővé. Mindezek mellett Duna-szabályozási terveket készített és matematikai tanulmányokkal is foglalkozott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában