Akhal-teke

2024.07.11. 10:24

Aranyszőrű paripák mutatkoznak be Bábolnán

Türkmenisztánból származó, akhal-teke fajtájú, sztyeppei lovak szemléjét és Európa-bajnokságát rendezik július 12. és 14. között Bábolnán, mondta el az Akhal Teke lótenyésztők Magyarországi Egyesületének elnöke, Nyéki József. Ez a ló lehet a magyar népmesék aranyszőrű paripája is.

Kemma.hu

Az eseményre csaknem ötven lovat neveztek, tisztavérűeket és félvéreket. Az aranyszőrű paripákat egy háromtagú zsűri pontozza, kézen vezetés közben, lépésben és ügetésben, valamint mozgás közben, vágtával kiegészítve.

Az akhal-teke lovakról mintázhatták a magyar népmesék aranyszőrű paripáját
Az akhal-teke lovakról mintázhatták a magyar népmesék aranyszőrű paripáját
Fotó: akhaltekeegyesulet.hu / Forrás: beküldött

Az akhal-teke fajta a világ egyik legősibb kultúrlófajta, a türkmén ló mai leszármazottja. Nevét tenyésztőikről, a türkmén teke törzsről és tenyészhelyéről az Ahal-oázisról kapta. A fajta a táplálék- és vízhiányos félsivatagi környezetben alakult ki, a zord körülmények miatt vérvonalát a legellenállóbb egyedek örökítették, a türkök nemzeti kincsként tekintenek rá.

Teljesítőképességére jellemző, hogy 1935-ben egy csoport türk Asgabattól Moszkváig 4800 kilométert lovagolt velük 48 nap alatt, ebből három napot víz nélkül mentek, mert nem volt forrás a környéken. Az akhal-teke lehet a magyar népmesék aranyszőrű paripája, ugyanis egyik jellegzetessége az aranyló szőr.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában