Egészség

2024.06.27. 06:50

A sport mindenkié, ahogyan az élet is! - véradásra buzdító kampány indult

Az Országos Vérellátó Szolgálat június 18. és szeptember 9. között Sportolói véradó kampányt tart, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára a nyári hónapokban is, illetve népszerűsítse a sportot, mint az egészséges életmód egyik alappillérét.

Kemma.hu

Nyáron rendszerint csökken a véradási aktivitás, a megfelelő vérkészlet biztosításához azonban ilyenkor is legalább napi 1600–1800 véradó segítségére van szükség országszerte.

véradás
A véradási kedv csökken majd' minden nyáron. Hőségben nehezebben nyújtjuk segítő karunkat
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Vármegyénkben több véradást ösztönző akciót szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat is, hogy a nyári hónapokban se legyen hiány egyetlen vértípusból sem. Egy véradás alkalmával 4,5 deciliter vért vesznek le, ezt a szervezet napokon belül képes pótolni. A véradás alkalmával steril vérvételi tasakba, egyszer használatos tű segítségével egy egység teljes vért vesznek le, egy kevés pedig mintacsövekbe kerül vizsgálatokhoz . A véradás nagyjából 30–45 percig tart adatfelvétellel és kivizsgálással együtt.

A Sportolói véradó kampányhoz számos hazai olimpikon, parasportoló és sportoló csatlakozott. Például Ligetvári Patrik, aki a Telekom Veszprém KC játékosa

– Mindenképpen buzdítanám az embereket, hogy jöjjenek vért adni. Nagyon sok embernek van szüksége vérre és mindig jó segíteni. Ha sok ember egyszer eljön, az már nagy segítség lenne minden embernek, aki rászorul erre – fogalmazott a sportoló. A fenti időszakban az OVSz kéthetente ajándékcsomagokat sorsol ki a kampányban résztvevők között. A fődíj a hazai sportszövetségek által adományozott, a játékosok által aláírt mezek, de további nyereményeket is kisorsolnak. A játékban való részvételhez az adatfelvétel során jelezni kell, hogy a „Szurkoló vagyok” véradókampány keretein belül jelentkezik az illető a véradásra.

Véradás: a héten még több helyszínen lesz

Ma, június 27-én 15 és 18 óra között a szákszendi faluházba várják a véradókat. Oroszlányban pénteken (június 28) nyújthatjuk segítő karunkat 9-16 óra között. Mindkét napon lehet jelentkezni a tatabányai területi vérellátóban is. Előbb 8 és 15 óra között, holnap pedig 8 és dél között.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában