Vármegye

2024.06.27. 17:25

Elismerték a rendőrök és a katasztrófavédők munkáját

Csütörtökön délelőtt tartotta éves munkaterv szerinti újabb tanácskozását a Popovics György elnök vezette Komárom-Esztergom Vármegye Közgyűlése.

Kemma.hu

A Komárom-Esztergom vármegyei képviselők egyhangúlag elfogadták Boross Zoltán László rendőrfőkapitány tavalyi évről szóló beszámolóját.

vármegyei közgyűlés
A vármegyei közgyűlés Boross Zoltán László rendőrfőkapitány tavalyi évről szóló beszámolójával kezdődött
Fotó: Forgács József / Forrás: Beküldött

A vármegye első számú rendőri vezetője Komárom-Esztergom közbiztonsági helyzetét és az azokkal kapcsolatos intézkedéseket ismertette. Kiemelte: az online, elősorban banki csalások száma a vármegyében is jelentősen emelkedett. A tavaly létrejött vármegyei kibervédelmi csoport a nap 24 órájában áll a lakosság rendelkezésére. Képviselői kérdésre megerősítette, hogy ilyen esetekben van értelme a rendőrséghez fordulni, mert például nemrégiben két nagy határon átnyúló bűnszervezetet göngyölítettek fel. A közgyűlés elismerését és köszönetét fejezte ki a vármegye rendőri vezetésének és rendőri állományának a kitűzött célok teljesítéséért, a közbiztonság és a közrend fenntartása érdekében végzett munkájáért.

Sári Ákos Donát, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a szervezet tavalyi tevékenységét mutatta be. Felhívta a figyelmet, hogy a tűzesetek száma csökkenést mutat, ami munkatársaik felvilágosító tevékenységét is dicséri. A közgyűlés ugyancsak egyhangúlag megköszönte az igazgatóság vezetésének, valamint állományának a munkáját, amelyet a vármegye lakosainak védelméért fejtettek ki.

vármegyei közgyűlés
Sári Ákos Donát, a vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a szervezet tavalyi tevékenységét mutatta be
Fotó: Forgács József / Forrás: Beküldött

Az ülésen módosították a vármegye önkormányzatának költségvetési rendeletét, amire döntően azért volt szükség, mert megérkeztek a vállalt feladatok megvalósításához szükséges pályázati összegek.

Egybehangzóan elfogadták a képviselők a közgyűlés bizottságaiban végzett munkáról, külön előterjesztésben a vármegyei értéktár bizottság tevékenységéről szóló beszámolót. Az elmúlt esztendőben is számos új értékkel gyarapodott megyénk; immár 216 kincset tartunk számon. 

Ehhez az értékfeltáró-, megőrző munkához kapcsolódóan a hivatal munkatársai évről évre különböző rendezvényeket szerveznek pályázati forrásból. Sikeresek voltak többek között az iskolások számára rendezett vetélkedők, valamint a tízéves fennállás ünneplésére nemrégiben szervezett értéktári gála Nyergesújfaluban.

Vármegyei közgyűlés klímasrtatégiával

Ugyancsak külön napirendi pontban tárgyalták a környezet- és klímavédelmi tevékenységet. A vármegye önkormányzata messzemenően elkötelezett a környezetvédelem mellett. Elfogadott környezetvédelmi programjára megyei klímastratégiát, több településre pedig fenntartható energia és klíma akcióterveket készített. Létrehozta többek között a megyei éghajlatváltozási platformot, a kezdetektől működteti annak titkárságát, alapítója a megyei virtuális erőmű programnak. Aktuális a környezetvédelmi program átdolgozása, a megyei klímastratégia felülvizsgálata, a települési klímastratégiák készítése, klímasemleges akciótervek kidolgozása és még egy sor feladat, amelyeket források érkezésének függvényében valósítanak meg a következő időszakban.

Végül a közgyűlés zárt ülésen az idei kitüntető címek adományozásáról döntött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában