Választás

2024.06.14. 20:25

Az egyiknek sikerült, a másiknak nem: döntöttek a tatai voksok újraszámolásáról

Két szervezet is nyújtott be fellebbezést a választással kapcsolatosan Tatán. Most kiderült, hogy kinek a kérésére lehet újraszámolás.

Goletz-DeáK Viktória

A Fidesz-KDNP a 8-as választókörzetben leadott szavazatokra kérte az újraszámolást, a FÜGgetlenek Együtt FÜGE Tata pedig azért nyújtott be fellebbezést, hogy a polgármesterjelöltekre leadott voksokat nézze meg újra a Területi Választási Bizottság (TVB).

Két szervezet is nyújtott be fellebbezést a választással kapcsolatosan Tatán. Most kiderült, hogy kinek a kérésére lehet újraszámolás.
A Területi Választási Bizottság csak az egyik újraszámolásról szóló tatai kérelmet hagyta jóvá 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

Dr. Veres Zoltán, vármegyei jegyzője, a Területi Választási Iroda vezetője a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy péntek reggel döntöttek mindkét tatai fellebbezésről. 

Csak az egyik újraszámolást hagyták jóvá

A 8-as választókörzetben csupán 2 szavazat döntött a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Varga András és a FÜGE jelöltje, Bányai Tihamér között az utóbbi javára. Varga még kedden nyújtotta be kérelmét a Helyi Választási Bizottsághoz. 

A hírre a FÜGE polgármesterjelöltje is lépett. Kvittung Dániel csupán 97 vokssal, vagyis 0,85 százalékkal maradt le a regnáló polgármester, Michl József mögött. A FÜGE polgármesterjelöltje is benyújtotta fellebbezését, amiben a szavazatok újraszámolását kérte. 

Mindkét fellebbezést péntek reggel tárgyalta a TVB, de végül csak az egyiknek adott helyt. Dr. Veres Zoltántól megtudtuk, hogy az oroszlányi fellebbezéshez hasonlóan az érintett tatai egyéni választókörzetben is nagyon kicsi volt a szavazatok különbsége. És bár a fellebbezés indoka nem lehet ez, a jelöltek által benyújtott kérelmet elfogadta a TVB. 

Biztos eredményt szeretett volna
Dr. Varga András a Kemma.hu kérdésére korábban elmondta, hogy két szavazóköri delegáltjuk is jelezte írásban is, hogy bizonytalan abban a kérdésben, hogy az érvénytelen szavazatok tekintetében a bizottság egészen biztos, hogy pontosan járt el. A képviselő úgy gondolta, hogy a kettő szavazatkülönbség olyan alacsony, hogy megérdemlik mindannyian, a választópolgárok is és ők is, hogy biztosak legyenek az eredményben.  

A Füge polgármesterjelöltjének fellebbezését azonban elutasították. Kvittung Dániel információink szerint arra hivatkozva kérte a szavazatok újraszámolását, hogy a polgármester előbb jelentette be a városi televízióban az eredményt, mint, hogy az eredmény kikerült volna a valasztas.hu oldalra. 

Azonban a TVB határozata szerint az, hogy a választás honlapján később jelentek meg az adatok, és a hiányzónak vélt 4 szavazat nem alapozza meg a szavazatok újraszámolását. A hiányzó négy szavazat egyébként nem szó szerint hiányzó. Arról van szó, hogy Kvittung szerint néggyel kevesebb egyéni választókerületi voks volt, mint polgármesterre leadott, márpedig szerinte ezeknek meg kellene egyeznie. A TVB azonban határozatában kiemelte: a szavazópolgár szabadon dönthet arról, hogy minden esetben gyakorolja-e demokratikus jogát, tehát hogy voksol-e, így lehet, hogy polgármesterjelöltre ikszel, képviselőre viszont nem, vagy fordítva. A bizottság azt is megfogalmazta, hogy önmagában az adatok esetleges késedelmes továbbítása nincs hatással az eredményre, Kvittung pedig nem is jelölt meg konkrét jogsértést, amely alátámasztaná az eredmények összesítését vagy a mandátumkiosztás szabályait.

Hogy mi lesz végül a tatai választás végleges eredménye, az hétfőn délután derül ki. Ugyanis mindkét jelölő szervezetnek van vesztenivalója. A jelenlegi eredmények szerint ugyanis októbertől Michl József kisebbségben van a testületben: a Fidesz-KDNP-nek 5, míg a Fügének 6 mandátuma van. Ha a hétfői újraszámolás megfordítja az eredményt a 8-as egyéni körzetben, akkor a mandátumok aránya is megfordul, vagyis Michl József többséggel kezdheti meg munkáját az új testületben. 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában