Választás 2024

2024.06.18. 14:52

Újra kell szavazni Oroszlányban

Történelmi választási eredmény született vármegyénkben. Az oroszlányi négyes számú egyéni választókerületben a szavazatok újraszámlálása után holtverseny alakult ki. A vármegyei jegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy új szavazást írnak ki.

Luter Márk

Szavazategyenlőség alakult ki az egyik oroszlányi egyéni választókerületben. A Területi Választási Bizottság (TVB) tagjai hétfő délután újraszámolták a június 9-én az önkormányzati választáson leadott szavazatokat. A 4-es számú egyéni választókerületben a korábban megállapított eredmények szerint egy szavazatnyi előnye volt Babai Jánosnak (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre), az egyik kihívó, Auerné Böröczky Erzsébettel (Fidesz-KDNP) szemben. Az újraszámlálás során azonban holtverseny alakult ki.

A baloldali Babai János a szavazatok újraszámlálása során elveszítette egy szavazatnyi előnyét.
Az OLPK-s Babai János a szavazatok újraszámlálása során elveszítette egy szavazatnyi előnyét a történelmi választáson.
Fotó: Flajsz Peter

A történelmi eredmény az újraszámlálás után alakult ki

Az újraszámlálás előtti adatok alapján Babai János 245 szavazatot kapott a helyi választópolgároktól, míg a kormánypártiak politikusára 244 voksot számoltak össze. A hétfői újraszámlálás után szavazategyenlőség alakult ki: mindkét politikusra 242 érvényes szavazat érkezett, miután a TVB a sajtó képviselői előtt újraszámolta a szavazatokat Tatabányán.

A TVI oldalára közzétett határozat alapján megállapítható, hogy az eddigi 40 helyett immár tízzel több, vagyis összesen 50 darab érvénytelen szavazatot számoltak össze az érintett választókerületben.

Elértük Dr. Veres Zoltán, Komárom-Esztergom vármegyei jegyzőt, aki a különleges esetről beszélt szerkesztőségünknek.

– Még elemezzük ennek a pontos jogi hátterét, de az az egy biztos, hogy új szavazást tartanak ebben a választókerületben, majd hozzátette, hogy jegyzői karrierje során korábban még nem találkozott hasonló esettel.

A hatodik számú egyéni választókörzetben tulajdonképpen végeredményt lehet hirdetni

A 6-os számú körzetben is újraszámlálásra került sor, ahol érdemi változás nem történet, hiszen Kontschán Flórián Jenő (OLPK) korábban megállapított, öt szavazatnyi előnye ugyan négyre csökkent Moldován Lászlóval (Fidesz-KDNP) szemben, de így is ő marad ebben az egyéni választókerületben 2029-ig a baloldaliak jelöltje.

Az eredmény egyelőre még nem jogerős, a fellebbezésre további három nap áll rendelkezésre. Jogerős végeredmény legkorábban csütörtök délután 16 órakor várható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában