Programok

2024.06.26. 11:27

Közös élmények kötötték össze három nemzet diákjait

A Turul, a Szelim-barlang és a Ranzinger Vince-kilátó programjai vártak a cseh és szlovák diákokra. Testvériskolai találkozónak adott otthont a Bánhidai iskola.

Kemma.hu

A Bánhidai Jókai Mór Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola közössége nemrégiben két határon-túli testvériskola diákjait, tanárait látta vendégül.

Testvériskolai programok Tatabányán
Testvériskolai programok hozták közelebb egymáshoz a diákokat
Fotó: Kiss T. József / Forrás: Beküldött

A csehországi Kamensky Brandys Orlici, valamint a felvidéki Tardoskeddi Általános Iskola egy-egy autóbusznyi közösségét Makszimné Pálfi Enikő, a házigazda oktatási intézmény igazgatója köszöntötte. Elmondta, hogy a rendezvény célja a testvériskolák közötti kapcsolattartás és hagyományápolás, mint szlovák nemzetiségi nyelvoktató iskola.

– Fantasztikus, hogy ennek a három országnak a pedagógusai, diákjai „kitalálták” létrehozták ezt a kapcsolatot, amit a felhőtlen vidámság, felszabadultság jellemez. A gyerekek a nyelvi nehézségek ellenére beszélgettek egymással, több tanulót családoknál szállásoltak el és sok esetben barátságok is szövődtek – emelte ki Makszimné Pálfi Enikő és azt is, a szervezők gondoskodtak róla, hogy a gyermekek rengeteg élménnyel térjenek haza.

A vendégek elsőként Tardosra, az ottani, szintén szlovák nemzetiségű Fekete Lajos Általános Iskolába érkeztek, ezt követően pedig a művelődési házban fogadták a csoportokat, akiket bemutatkozó műsorral köszöntöttek. Ezzel még korántsem ért véget a látogatás. Tatabánya volt a házigazda, a bánhidai iskolában pedig találkozhattak „jókais” diáktársaikkal.

A testvériskolai programok jövőre folytatódnak

Mozgalmas programokból sem volt hiány: a diákok kirándultak a Turul Emlékműhöz, a Ranzinger Vince-kilátóhoz és a Szelim-barlanghoz. A Turulnál pedig 6 állomásos akadályversenyen mérték össze ügyességüket a gyerekek. A programba még egy tatai kirándulás, sárkányhajózás is belefért. A háromnapos „kapcsolatépítés” Tardoson zárult, közös bográcsozással, előtte külszíni kőbányabejárással. A három ország tantestülete forgószínpad-szerűen rendezi meg ezt trinacionális találkozót, évente.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában