Tatabánya

2024.06.27. 18:22

Elutasította a többség Szücsné milliárdos megszorító csomagját

Rendkívüli testületi ülést hívnak össze július második hetére Tatabányán. Szücsné Posztovics Ilona polgármester jelentette ezt be, mert a képviselők többsége nem szavazta meg a hiányzó bevételek miatti megszorításait és indítványozták is a további tárgyalást.

Kemma.hu

A tatabányai közgyűlés második felvonásában tájékoztató következett a két ülés közötti eseményekről. Szücsné Posztovics Ilona polgármester elöljáróban jelezte, hogy helyreigazítást kér a Kemma.hu és a 24 Óra korábbi cikke miatt.

Szücsné és a Tatabányai közgyűlés
Szücsné Posztovics Ilona szerint nem adóhiány, hanem adóbevétel hiány az 1,4 milliárd forint
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Tatabánya városvezetője úgy fogalmazott, nem 1,3 és 1,4 milliárd közötti adóhiányt, hanem adóbevétel hiányt prognosztizálunk. Ezzel szemben a saját előterjesztésében szerepel az „adóhiány” kifejezés az említett összeg kapcsán.  És ezzel egy időben meg is kongatta a vészharangot Szücsné. Mert a hiány előrevetítette a megszorításokat is.

– A lehető legnagyobb óvatossággal tájékoztattuk önöket. Nem fogok olyan kifizetésekért felelősséget vállalni, amire nincs fedezet – mondta a városvezető, aki szerint a milliárdos hiány egyelőre tájékoztató jellegű, a pontos bevételi adatok szeptember 15-én látszanak majd, azonban jó óvatosnak lenni. Egyébként ő terjesztette elő és írta alá a számokat. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) kérdezte, miért nem hozza be rendkívüli testületi ülésre az ügyet, ha ekkora a baj. A 18 évvel ezelőtti őszödi beszédből idézett.

Tatabányai közgyűlés
Az előterjesztésben pedig ez szerepel...
Fotó: Beküldött / Forrás:  24 Óra

„Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?” – tette fel a költői kérdést Bereznai Csaba.

Az előterjesztésben olvasható, milyen megszorításokkal lehetne eszközölni a hiányt. Összesen 219 millió 956 ezer 746 forint megtakarítás keletkezne, ha 20 százalékkal csökkennének bizonyos támogatások július és december között. Ez pedig érintené az Agorát (59 millió 128 ezer 876), a T-buszt (115 millió 419 ezer 600), valamint a Tatabányai Élményfürdő és Turizmus Nonprofit kft-t (45 millió 408 ezer 270). Egy másik táblázat - mint az előterjesztésről készült fotón látható is - mintegy 1,3 milliárdos megszorítást részletez.

Boda Bánk László (Mi Hazánk) indítványozta egy rendkívüli testületi ülés összehívását, ahol a képviselőtestület tárgyalhatna arról, hogy a város milyen lemondások árán tudná biztosítani a hiányzó összeget. Ennek hátterében az áll, hogy többen nem értik a polgármester önkényes döntését a megszorítandó cégek listájáról, amikor arról nem egyedül neki, hanem a testületnek kellene dönteni.

Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP), a pénzügyi bizottság elnöke szerint felelőtlenség volt így tervezni Tatabánya költségvetését. – A végtelenségig felháborít, hogy a polgármester úgy tesz, mintha a képviselői keret úri huncutság lenne. Pedig azokból vannak az útfelújítások, a parkolók építése és még sorolhatnám – tette hozzá, hiszen ezt, vagyis a keretet is érintheti a megszorítás.

Szücsné rendkívüli közgyűlést írt ki

A szavazás előtt 10 perces szünetet rendelt el a polgármester. Az egyeztetés után kiderült, Szücsné július második hetére beterjeszti egy rendkívüli közgyűlés összehívását a költségvetés napirenddel. Így nem volt meglepő, hogy négy igen, hét nem és négy tartózkodás mellett elutasították a 17-es napirendet, a két ülés közötti eseményekről szóló határozati javaslatot, ami a megszorításokat is tartalmazta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában