Semmelweis-nap

2024.06.27. 15:29

Az anyák megmentőjére emlékeztek, egészségügyi dolgozókat köszöntötték Tatán

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek Tatán. A Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget a tatai és kistérségi szakembereknek.

Goletz-DeáK Viktória

A magyar egészségügy napja, a Semmelweis-nap alkalmából idén is ünnepséget szervezett az önkormányzat. A tata.hu beszámolója szerint az eseményen, június 26-án a Hotel Gottwaldban köszöntötték az egészségügyben dolgozó tatai és kistérségi szakembereket, munkatársaikat.

Egészségügyi dolgozókat köszöntöttek Tatán. A Semmelweis-nap alkalmából tartottak ünnepséget a tatai és kistérségi szakembereknek.
A tatai és kistérségi Semmelweis-napon Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkár is köszöntötte a vendégeket 
Fotó: tata.hu

A Semmelweis-napon, július 1-én 1992 óta minden évben országszerte az egészségügyben dolgozókat ünneplik. 

Kistérségi lett a Semmelweis-nap

Michl József polgármester a Kemma.hu-nak a rendezvény előtt elmondta, hogy idén a hagyományoktól kicsit eltérő ünnepséget szerveztek, de szeretnének belőle hagyományt teremteni. Ugyanis idén először a kistérségi egészségügyben dolgozó szakembereket is meghívták az ünnepségre, amihez a települések önkormányzatai is hozzájárultak. Így egy igazi kistérségi ünnepséget tudtak szervezni. 

– A tataiak és a kistérségben élők nevében is köszönöm azt az alázatot, azt a szolgálatot, amellyel a betegek mellett állnak, legyen szó akár gyógyításról, mentésről, ápolásról, a kisbabák gondozásáról, vagy éppen tanácsadásról – mondta köszöntőjében a városvezető. – Az orvostudomány, az ápolás akkor hatékony, ha a beteg gyógyulni akarása is ott van, de a gyógyulás soha nem működik a csoda nélkül. A gyógyítás egy olyan csoda, amit nem értünk, de az, hogy az orvosnak, ápolónak köze van hozzá, egészen biztos, és ezt kell megköszönnünk az egészségügyben dolgozóknak, hogy közreműködnek a gyógyulásunkban – tette hozzá. 

A tatai eseményen részt vett Dr. Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára elmondta, aki szerint az ünnepség vendégei mind példaképek. 

– Semmelweis Ignác a magyar egészségügy legnagyobb példaképe, és akik itt ülnek ma, egytől-egyig példaképek, a saját szűkebb közösségükben. A 21. században ugyanis egy olyan hivatást választottak, amellyel másokat szolgálnak. Értéket képviselnek, és Semmelweis szellemiséghez méltóan dolgoznak, aki hihetetlenül innovatív ember volt, a mindennapi megfigyeléseire alapozva vont le tudományos következtetéseket, emellett pedig állhatatosan ragaszkodott az elképzeléseihez. Az egészségügyi ellátórendszert és a benne dolgozókat az állhatatosság, tervszerűség és az emberség kell, hogy jellemezze, s az a segítőkészség és tenni akarás, amit a magyar egészségügyi dolgozók képviselnek, méltán okot ad nekünk az ünneplésre – zárta gondolatait Dr. Takács Péter. Mint minden évben, a tatai rendezvényen idén is külön köszöntötték azokat az egészségügyi dolgozókat, akik jubileumi évfordulót ünnepelnek ebben az esztendőben.

Őket köszöntötték:

 • Dr. Németh Ágnes, az 5. számú házi gyermekorvosi körzet orvosa 55 éve,
 • Dr. Varga Mária, a 2. számú házi gyermekorvosi körzet orvosa 50 éve,
 • Dr. Kadlecsik Teréz, a 2. számú fogorvosi körzet fogorvosa 45 éve,
 • Pongrácz Erika, a 3. számú felnőtt háziorvosi körzet asszisztense 45 éve,
 • Pappné Karsai Zsuzsanna védőnő 45 éve,
 • Dr. Honti Anna, a 6. számú házi gyerekorvosi körzet orvosa 40 éve,
 • Benkőné Nagy Tímea, az 5. számú háziorvosi körzet asszisztense több mint 40 éve,
 • Kostyál Béláné, a 6. számú felnőtt háziorvosi körzet asszisztense 40 éve,
 • Dr. Reisz Kornélia, a 2. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa 35 éve,
 • Harcsa Péterné védőnő 35 éve,
 • Kempf Andrea, a 2. számú fogorvosi körzet asszisztense 35 éve,
 • Dr. Lakos Ildikó, az 1 számú házi gyermekorvosi körzet orvosa 25 éve,
 • Dr. Barcsik Tibor a 6. számú felnőtt háziorvosi körzet orvosa 20 éve,
 • Hernádiné Zsidi Nikoletta, a 6. számú felnőtt háziorvosi körzet asszisztense pedig szintén 20 éve dolgozik az egészségügyben.
 • Dr. Kiss Zsuzsannát, aki 40 éve dolgozik az egészségügyben Csákányné dr. Márk Zsuzsanna, Baj jegyzője köszöntötte.

 

Munkaszüneti nap

Július 1. Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja, az egészségügyi dolgozók számára munkaszüneti nap. Július 1-én hétfőn zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, számos gyógyszertár, az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást aznap az ügyeleti rend szerint biztosítják. Többek között a Szent Borbála Kórház valamennyi szervezeti egységében munkaszüneti napra vonatkozó munkarend szerint történik a betegellátás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában