Szimbólum

2024.06.30. 15:20

Tatabánya „birodalmi lépegetője” és a bányászat mementója a Ranzinger Vince-kilátó

A Turul-emlékműtől és a Szelim-barlangtól kicsit távolabb magasodik a város fölé a Ranzinger Vince-kilátó, a 366 méter magas Csúcs-hegy látványossága. Az egykori XII/A akna felvonójából átalakított kilátó történetét érdemes megismerni! A Kemma.hu Cseh Julianna régésztörténésszel, a Tatabányai Múzeum főmúzeológusával eredt a sztori nyomába.

Kemma.hu

 A nagy Turul-sztori és a Szelim-barlang legendája után a Kemma.hu a Ranzinger Vince-kilátó történetének nyomába eredt Cseh Julianna régésztörténésszel, a Tatabányai Múzeum főmúzeológusával. Az ikonikus Turul-emlékműtől negyedórányi sétatávolságra lévő kilátóhoz a Ranzinger-sétány vezet el. A Star Wars-rajongók szívét is megdobbantó, birodalmi lépegetőre emlékeztető monstrumot az egykori XII/A akna felvonójából alakították ki.

Ranzinger Vince-kilátó
A bányászat büszke szimbóluma: a Ranzinger Vince-kilátó
Forrás: termeszetjaro.hu

A szerkezet nem csak jelkép, mementó is, az 1978 februárjában történt sújtólégrobbanás mementója. A XII/A jelű Vadorzó-aknában történt baleset 26 szénbányász életét követelte. Hatan közülük örökre eltűntek, a holttestüket sosem találták meg a romok alatt. Abból a műszakból mindössze tizenkilencen jutottak a felszínre. A katasztrófa után az aknatoronyból alakították ki a kilátót, amelyet eleinte egyszerűen csak Bányász-kilátónak neveztek.

A szerkezetet csak sokkal később, a 2008-as felújítása után, a bányásznapon keresztelték át Ranzinger Vince néhai bányamérnök, a MÁK Rt. egykori bányaigazgatója tiszteletére. A 30 méter magas kilátó a tatabányai bányászatot szimbolizálja, a tetejére, az óriási kerékhez 156 lépcsőfok vezet fel, ott pedig egy ketrecből egészen távolra elláthatunk. Tatabánya mellett látszik róla Vértesszőlős, Tata az Öreg-tó partján álló várral, távolabb Komárom, az M1-es autópálya-menti szélerőművek, Oroszlány, Óbarok, északkeleti irányban pedig a Gerecse erdői.

A Ranzinger Vince-kilátó névadója

A kilátó tövében egy faragott kőben két emléktábla van, az egyiken a névadó arcképével. Ranzinger Vince számtalan ötlettel, találmánnyal, műszaki újítással járult hozzá a tatabányai bányászat fejlődéséhez. Nevéhez fűződik a modern iszapolásos technológia, de a teljesen villamosított bánya, valamint a lejtaktáknak és a megállás nélküli csilléknek a használata is. 

A Ranzinger Vince-kilátó egy szimbólum, ami szorosan kapcsolódik Tatabánya történetéhez. A föld kincseire hívja fel a figyelmet, hiszen Tatabánya történetében meghatározó szerepe van a szénnek, a szénbányászatnak, és hozzá kapcsolódóan a kitartásnak, a becsületnek, a segítőkészségnek. Erre utal a Jó szerencsét! köszönésünk is.

Ismerd meg a Vadorzó akna történetét is!

A Képes történelem című podcast-sorozatunkban a minap sok-sok fotó kíséretében a XII/A akna történetével ismertette meg a hallgatókat Dallos István helytörténész, fotóművész, akivel Sugár Gabriella beszélgetett. A Vadorzó mélye bányászok sírja is lett, tornya ma pedig Tatabánya fölé magasodó kilátó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában