hagyományőrzés

2024.06.30. 14:11

A hagyományőrzés jegyében rendezték a jubileumi tizedik Oroszlányi Pajtafesztivált

Szombaton az oroszlányi Szlovák Tájházban rendezték a jubileumi tizedik Pajtafesztivált. Az egynapos hagyományőrző rendezvényen pajtakiállítás, koncertek és várták az érdeklődőket.

Kemma.hu

Június 29-én szombaton a Szlovák Tájházban szervezték a jubileumi tizedik Pajtafesztivált. Az Oroszlány Barátainak Kör szervezésében megrendezett hagyományőrző eseményre szép számmal érkeztek az érdeklődők, a pajtakiállítás mellett nagy érdeklődés kísérte a zenés és táncos produkciókat is. 

Oroszlányi Pajtafesztivál és Szlovák nap
Hadobás Zorka is fellépett a jubileumi  10. Oroszlányi Pajtafesztiválon
Fotó: Zetovics Márió / Forrás:  24 Óra

A hagyományos Pajtakiállítás is a program része volt

A Pajtafesztivál kísérőrendezvényeként a pajtában ezúttal az Oroszlányból elszármazott festőművész, Bárdos József válogatott alkotásaiból álló kiállítást lehetett megtekinteni, mindeközben a helyiekből álló Szíjj Irma Kamarakórus szórakoztatta a nagyérdeműt. Az érdeklődők tárlatvezetés keretein belül megnézhették a Szlovák Tájházat.

A szombati program első felében jellemzően az egészen kicsiktől az idősebb korosztályig minden generáció hasonló létszámban volt jelen, a késő délutáni-esti órákban a koncerteken jellemzően már a 30-as éveiben járó fesztiválozó fiatalok töltötték meg a padsorokat.

Senki nem maradt éhes az oroszlányi Pajtafesztiválon

A gasztronómia szerelmesei sem csalódtak, a bográcsban paprikás krumpli rotyogott a hőségben, míg a közkedvelt balatoni ételnek számító lángos is szerepelt az étlapon.  

Az oroszlányi szlovákság helyzete

Az Oroszlányi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Szabó István Lajosné abban bízik, hogy minél hosszabb ideig fennmarad a szlovákság Oroszlányban. Lapunknak elmondta, hogy napjainkban a település lakosságának mintegy öt százaléka vallja magát szlovák nemzetiségűnek, ám ez az arány évről évre folyamatosan csökken, mivel főleg idősebb emberekről beszélünk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában