Visszatérnek

2024.06.30. 11:20

Mert Úszni Tudni Kell! - Egy házaspár álmától a gyermektáborig

Renátó és Peti története régre nyúlik vissza. A Mert Úszni Tudni Kell! úszóiskola keretein belül találkoztak, ahol Renátó magánfoglalkozáson úszni tanította őt.

Varga Réka Antónia

A nyári szünidő egyik legkülönlegesebb eseménye a gyerekek számára a nyári tábor. Június végén minden évben egy hétre kicsit máshogy telik meg zsivajjal és őszinte kacagással a Tatabányai Gyémánt Fürdő méghozzá azért, Mert Úszni Tudni Kell. Rácz Renátó és felesége Dalma, idén már negyedik alkalommal várja a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekeket nyári táborukba.

Mert Úszni Tudni Kell !
Szabadfoglalkozás a tábor ideje alatt.
Mert Úszni Tudni Kell! Szabad foglalkozás a tábor ideje alatt
Fotó: Flajsz Peter

Mert Úszni Tudni Kell!

Renátóék Mert Úszni Tudni Kell! elnevezésű úszóiskolájuk keretein belül 2019 óta szerveznek nyári táborokat, oktatásokat. Az első évben született az SNI-tábor ötlete, amikor Renátó meghívta Petit, egy Down-szindrómás fiút, nyári foglalkozásuk egy napjára. A házaspár visszaemlékezése szerint Peti annyira jól érezte magát, és olyan boldog volt, hogy attól a pillanattól fogva egyértelmű volt számukra, hogy minden kisgyereknek szeretnék megadni a lehetőséget az önfeledt szórakozásra, és nem mellesleg az úszás elsajátítására.

Nem értettük, hogy most azért, mert valamelyik gyerkőc valamilyen rendellenességgel születik, akkor nincs is joga jól érezni magát, táborozni, szórakozni. Egy napon Peti annyira boldog volt, hogy ez inspirált minket, hogy megadjuk ezt a lehetőséget más SNI-s gyerekeknek is.

Az első tábor 2020-ban valósult meg, és azóta is folyamatosan bővül és fejlődik.

Peti és Renátó az idei táborban.
Peti és Renátó az idei táborban
Fotó: Flajsz Peter

A tábor fő célja, hogy olyan élményeket nyújtson a gyerekeknek, amelyeket máshol nem tapasztalhatnak meg. A táborban résztvevő gyermekek napi szinten úszásoktatáson vesznek részt, amit képzett oktatók és gyógypedagógusok tartanak. A program keretein belül nemcsak az úszást tanulják meg, hanem számos szabadidős tevékenység, például tánc, kézműves foglalkozások és játékok is színesítik a napokat.

Az első SNI táborunk előtt kicsit tartottunk, hogy mi lesz, sikerül-e, de rengeteg gyógypedagógus és szakember van velünk, így jó kezekben vagyunk.

Támogatók és finanszírozás

Egy ilyen tábor megszervezése jelentős anyagi terhet róna a családokra, ha nem lenne a támogatók nagylelkűsége. Több cég és magánszemély is mellettük áll, így a családoknak nem kell fizetniük a részvételért. Ez azért is volt fontos a szervezők számára, mert az SNI-s gyerekek élményszerzése mellett a szüleik is kikapcsolódhatnak, hiszen gyerekeiket nyugodtan szakértői kezekben hagyhatják egy héten keresztül, így ők is kiszakadhatnak a megszokott hétköznapokból.

Létszám és túljelentkezés

A táborban maximum 15 gyermeket tudnak fogadni, ami lehetővé teszi, hogy minden gyermekre kellő figyelmet fordítsanak. Az első évben ez a létszám ideálisnak bizonyult, és azóta is tartják. Az érdeklődés évről évre nő, és már várólista is van, ami jól mutatja a tábor népszerűségét és egyben sajnos a hiányt is az ilyen foglalkozások terén. Ugyanis vannak olyan családok, amelyek az ország másik feléről érkeznek ide azért, hogy csemetéjük részt vehessen a napközis táborban.

A tábor idején minden gyermekre kiemelt figyelmet fordítunk. Egy normál táborban 40 gyerekre 6 felügyelő jut, míg nálunk 15 gyerekre 10 segítő, így biztosítva, hogy mindenki megfelelő támogatást kapjon.

 

Visszatérő vendégek 

A különleges tábor mozgatórugója az összefogás és elhivatottság. A szervezők nagyon boldogak, hogy elindulásuk kezdete óta csak támogatást és segítséget kapnak, mind szakmai értelemben, mind a megvalósítások terén. Az egyik legnagyobb elismerés a tábor számára az, hogy a gyermek és a segítők évről évre visszatérnek. Az idén a résztvevő gyerekek több mint fele már negyedik alkalommal vesz részt a táborban. 

A tábor felügyelői
(Jobbról: Bukovics Dóra, Rácz Renántó, Kugli Dorka, Bodnár Dóra)
A tábor felügyelői akik évről évre részt vesznek a gyerekek nevelésében. (Balról: Bukovics Dóra, Rácz Renántó, Kugli Dorka, Bodnár Dóra)
Fotó: Flajsz Peter

Idén annak örülök nagyon, hogy akik tavaly voltak lányok, visszatértek, szóval nem kellett új embereket keresni. Sőt, a diákok közül is idén a tizenötből legalább nyolcan már a negyedik táborukat tapossák

Hagyományok

A négy év alatt hagyománnyá vált módon, az egy hét alatt elsajátított koreográfia felvételével zárják a tábort. Emellett természetesen a megszokott búcsúzkodás és pólóra aláírásgyűjtés is helyet kap. A gyerekek mindig boldogan távoznak a táborból és izgatottan várják, hogy újra elérkezzen a nyár. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában