Választás

2024.06.17. 14:53

Megvan a tatai újraszámolás eredménye + videó

A Területi Választási Bizottság hétfőn délelőtt ült össze, hogy összeszámolja a tatai 8-as körzet szavazatait. Az újraszámolást a Fidesz-KDNP jelöltje kérte.

Goletz-DeáK Viktória

Csaknem három órán keresztül dolgozott a Területi Választási Bizottság (TVB), hogy véglegesen eldőljön ki is kapta a tatai 8-as körzetben a legtöbb szavazatot. Az újraszámoláson mindkét érintett szervezet képviselői jelen voltak. 

A Területi Választási Bizottság hétfőn délelőtt ült össze, hogy összeszámolja a tatai 8-as körzet szavazatait. Az újraszámolást a Fidesz-KDNP jelöltje kérte.
Az újraszámolás nem telt el izgalom nélkül: plusz érvénytelen szavazatot és rossz helyre tett voksot is találtak
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Az újraszámolást a Kemma.hu is végig követte a helyszínről, az biztos, hogy izgalmakban nem volt hiány. 

Váratlan eredmény az újraszámoláson

Összesen három urnát kellett átvizsgálnia a TVB-nek. Először a 17-es szavazókörzettel kezdték, ahol a darabszám ellenőrzés után vizsgálták meg az érvénytelen szavazatokat. Az eredmény szerint mind a 8, érvénytelennek könyvelt szavazat valóban érvénytelen volt. Vagyis ebben nem adódott változás. Ezután átnézték az összes jelöltre leadott érvényes szavazatot is. Itt már találtak eltérést: A FÜGgetlenek Együtt FÜGE Tata jelöltjére, Bányai Tihamérra leadott szavazatok közé bekerült a TETT jelöltjének, Nagyszegi Gábornak egy érvényes szavazata. Vagyis a Fügének minusz egy, a TETTnek plusz egy szavazata lett ezzel.

Az első urna átszámolása után így egyre csökkent a Füge és a Fidesz-KDNP jelöltjei között a különbség. A következő, 18-as szavazókör ellenőrzése is izgalmakkal indult. A Füge jelenlévő képviselői jelezték, hogy az urna egyik ragasztása sérült. Jelzésüket megvizsgálták, majd jegyzőkönyvbe vették. Ezután bontották ki az urnát. Végül itt nem találtak semmilyen eltérést, maradt az eredménytelen szavazatok, és a jelöltekre leadott érvényes szavazatok száma. 

Még egy érvénytelen

Az utolsó vizsgált szavazókör a 19-es volt. Itt már csak kettő darab érvénytelen szavazatot kellett megvizsgálniuk, amik a TVB egyértelmű döntése alapján is érvénytelenek. Ezután kezdték meg az érvényes szavazatok ellenőrzését jelöltenként. Először a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Varga András szavazatait vizsgálták át, ahol találtak egy érvénytelen voksot. Ugyanis a lapon a TETT egyik jelöltjére is behúztak egy X-et. A többi képviselőjelölt szavazatainál nem találtak hibát. 

Végül a három szavazókör összesítése után dr. Veres Zoltán vármegyei jegyző, a Területi Választási Iroda vezetője a Kemma.hu kérdésére megerősítette, hogy maradt a végeredmény: a Füge képviselője, Bányai Tihamér kettő szavazattal több voksot kapott, mint dr. Varga András, a Fidesz-KDNP jelöltje. Az eredmény még nem jogerős, a fellebbezésre további három nap van. 

Biztos eredményt szeretett volna

Dr. Varga András a Kemma.hu kérdésére korábban elmondta, hogy két szavazóköri delegáltjuk is jelezte írásban is, hogy bizonytalan abban a kérdésben, hogy az érvénytelen szavazatok tekintetében a bizottság egészen biztos, hogy pontosan járt el. A képviselő úgy gondolta, hogy a kettő szavazatkülönbség olyan alacsony, hogy megérdemlik mindannyian, a választópolgárok is és ők is, hogy biztosak legyenek az eredményben. 

Mint arról korábban beszámoltunk: a 8-as választókörzetben csupán 2 szavazat döntött a Fidesz-KDNP jelöltje, dr. Varga András és a FÜGE jelöltje, Bányai Tihamér között az utóbbi javára. Varga még kedden nyújtotta be kérelmét a Helyi Választási Bizottsághoz. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában