Közgyűlés

2024.06.27. 14:15

Megbízólevelekről, milliárdos hiányról és boszorkányüldözésről szólt a közgyűlés - folytatjuk

Nem egyetlen vitát kirobbantó ügyet tárgyaltak a tatabányai képviselők: képletes boszorkányüldözésről, teszetoszáskodásról, pogácsafogyasztási szokásokról, mutyiról, nyugdíjas klubokról és 1, 4 milliárdos adóhiányról volt szó a közgyűlésen.

Kemma.hu

A június 9-i választás eredményeként a tatabányai testületben októbertől munkába álló képviselők a csütörtöki közgyűlés kezdetén vehették át megbízóleveleiket.

Közgyűlés Tatabányán
A közgyűlés kezdetén az októbertől munkába álló képviselők átvették megbízóleveleiket
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A Fidesz-KDNP részéről John Katalin, Magyarné Kocsis Andrea, Pataki Zoltánné, Gál Csaba, Bereznai Csaba és Horváth Kristóf vette át az iratot. A Többségben Tatabányáért, DK, LMP-Zöldek, MSZP, Momentum, Nép Pártján, Párbeszéd-ZÖLDEK színeiben Sáradi Ibolya Ivett, Záhonyi Orsolya, Hajdu Ferenc, Renczes Dávid, valamint Zsidek Ferenc Sándor kapott megbízást. A polgármester második ciklusát kezdheti, Szücsné Posztovics Ilona újra bizalmat kapott a tatabányai választóktól.
Kompenzációs listáról Boda Bánk László (Mi Hazánk), Fakli István (Többségben Tatabányáért), Gutai Zsolt (Generációk Tatabányáért), Kupcsok Péter (Fidesz-KDNP) és  Magyarné Kocsis Andrea (Fidesz-KDNP) foglalhat helyet ősztől a testületben. Nekik Pallos János, a helyi választási bizottság elnöke adta át a dokumentumot, majd sikeres együttműködést és jó egészséget kívánt a képviselőknek.

Ezután kezdődött a közgyűlés. A polgármester határozatképesnek nyilvánította a testületet. Tizennyolc napirend megvitatása várt a képviselőkre, végül interpellációk, kérdések és képviselői felszólalások következtek. Rendőrségi beszámolót hallhattak a képviselők, de a szociális intézményi térítési díjakról, és a Hangaszál Egyesület tevékenységéről is tárgyaltak.

Közgyűlés Tatabánya
Huszonegy napirend várt a képviselőkre, nagy port kavartak a közterületi gondok is
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Nagy port kavart a hivatal tavalyi évről szóló beszámolója. Bereznai Csaba (Fidesz-KDNP) jelezte, hogy nem támogatja a 9-es napirendi pont határozatát. Azt mondta, nem lehet úgy irányítani egy hivatalt, hogy teszetoszáskodunk.

– Tavaly februárban 3 millió forintért rendeltem padokat. Ennyi idő nem volt elég ahhoz, a projekt egyről a kettőre jusson és kihelyezzék azokat – mondta, majd pillanatok alatt kapcsolódott a szervezési problémákhoz Pataki Zoltánné (Fidesz-KDNP), illetve a korábban már megígért nyilvános mosdókat is hiányolták a Béla király körtéren.

Újabb vita alakult ki az alapítványi támogatásoknál. Egyebek mellett a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány balatoni táborának szavaztak meg 200 ezer forintos támogatást. A Minerva Közhasznú Alapítvány sporttáborának költségeit pedig 380 ezerrel toldják meg. Ennél a pontnál felszólalt Gál Csaba (Fidesz-KDNP), aki szerint a költségvetésben szereplő 1,4 milliárdos adóhiányról kellene inkább beszélni. Kifejtette, nem akarja firtatni a félretervezés okát, hogy véletlen vagy szándékos volt-e az elhallgatás, viszont érdekesnek találja, hogy a polgármesteri keretet nem érintik a megszorítások. Boda Bánk (Mi Hazánk) is kapcsolódott a felszólaláshoz. Szerinte a támogatások helyett inkább arról kellene beszélni, hogy S.O.S. miért nincs a képviselők előtt a költségvetés módosítása.

Mindenki döntse el, hogy mindez megfelel-e az önkormányzatiságnak 

– tette fel a költői kérdést Boda Bánk. De nem ez volt az egyetlen, ami heves összetűzést váltott ki. 

Közgyűlés: parázs vita alakult ki egy ártatlan kérdésből

A Sárberki lakótelep 203-as tömbjében működik az Újvárosi Nyugdíjas Egyesület, ami a generációk közti együttműködést hirdeti és akik kérték, az iroda további térítésmentes használatát. Lusztig Péter alpolgármester képletes boszorkányüldözést emlegetett, de hogy ki kit üldöz, nem fedte fel. Gutai Zsoltnak pedig pogácsafogyasztási szokásokról szóló cikket kínált és a testület bizonyos tagjait képmutatónak nevezte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában