Figyelem, veszély

2024.06.26. 11:21

Veszélyes, mérgező növényt irtottak Tatán

Kaukázusi medvetalpat irtottak Tatán. A közönséges medvetalppal ellentétben ugyanis ez a növény mérgező.

Kemma.hu

Kaukázusi medvetalp irtását végezte június 25-én Tata határában, a Csongor utca végénél a kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft. Tata önkormányzata megbízásából – írta a tata.hu

Kaukázusi medvetalpat irtottak Tatán. A közönséges medvetalppal ellentétben ugyanis ez a növény nagyon mérgező.
A kaukázusi medvetalp átlátszó nedve mérgező, a legkisebb érintkezés a növénnyel másodfokú égési sérüléseket idézhet elő
Fotó: tata.hu

A beavatkozásra azért volt szükség, mert a kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) mérgező, inváziós gyomnövény.

Csak az egyik medvetalp mérgező

A veszélyes növény hasonlít a közönséges medvetalpra (Heracleum sphondylium), utóbbi viszont nem mérgező. A két medvetalp között méretbeli különbség van, a közönséges fajta maximum 1-1,5 méter magas, míg a kaukázusi akár 3-5 méteresre is megnőhet. Átlátszó nedve mérgező, s a legkisebb érintkezés a növénnyel másodfokú égési sérüléseket idézhet elő, UV-sugárzás hatására. Mivel évelő növényről van szó, ezért esetleges újrasarjadását az önkormányzat figyelemmel kíséri, és ha szükséges, ismételten beavatkozik.

A város honlapján azt kérik, hogy ha a városban bárhol észlelik a kaukázusi medvetalp megjelenését, mindenképpen kerüljék a növénnyel való érintkezést, és azonnal jelentsék a Tatai Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének vagy a [email protected] e-mail címen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában