Tragédia

2024.06.27. 13:32

A térség legnagyobb bányaszerencsétlensége 41 éve történt

Komoly vihar tombolt 1983. június 22-re virradó éjszaka, amikor az oroszlányi szénbányászat legnagyobb katasztrófája bekövetkezett Márkushegyen. Harmincheten lelték halálukat a szerencsétlenségben. Portálunknak korábban az egykori bányamester, idősebb Lisztmayer János idézte fel a történteket.

Kemma.hu

Negyvenegy évvel ezelőtt történt a környék legnagyobb bányaszerencsétlensége, a márkushegyi sújtólégrobbanás.

Márkushegy
A márkushegyi sújtólégrobbanás áldozatai előtt évente tisztelegnek
Fotó: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

– Egész éjjel hatalmas vihar tombolt Pusztavám felett – mesélte évekkel ezelőtt idősebb Lisztmayer János. Azt mondja, néhány percig áram sem volt. Amikor visszatért az áramszolgáltatás, a bányaüzemben egy trafóház berobbant. – A bányamentőket már korábban riadóztatták. Ők fel is hoztak jó néhány sérült, de élő embert. Amikor leértem, két bajtársunkat láttam, akikre a hatalmas légnyomás rádöntötte a légajtót. Már halottak voltak A metángáz az egyik járat magaslatára húzódott fel, ott történhetett a robbanás. A metán, ha berobban, a levegőből elégeti az oxigént és fulladáshoz vezet – tette hozzá.

Márkushegy
A kegyelet virágait elhelyezik az emlékmű talapzatánál
Fotó: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

Az elbeszélések és a vizsgálatok feltételezése alapján, az áram visszakapcsolása során keletkezhetett az a szikra, ami a sújtólégrobbanást okozta. Az érintett munkaterületen 94-en dolgoztak. Harminchét bányász életét vesztette, öt súlyos és tizenkét könnyebb sérültet kórházba szállítottak.

Márkushegy
Czunyiné dr. Bertalan Judit is fejet hajtott a szakma egykori hősei előtt
Fotó: Facebook/Czunyiné dr. Bertalan Judit

Márkushegy: máig nem feledik a tragédiát

A tragédiát követő évben emlékművet emeltek a márkushegyi bányaüzem udvarán, amely kőbe vésve őrzi az áldozatok nevét. Itt minden évben koszorúzással egybekötött megemlékezést tartanak. Az idén, június 21-én, pénteken délben gyülekeztek a Veolia, az egykori bányaüzem vezetői, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, az érdekképviseletek, valamint a környék településeinek elöljárói – köztük Rajnai Gábor, Oroszlány alpolgármestere –, hogy elhelyezzék a kegyelet koszorúit a 41 évvel ezelőtti tragédia emlékére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában