Jóga

2024.06.23. 18:36

El sem hinnéd, hogy mihez passzol még a levendula!

Különféle felhasználási módja van a levendulának. Azt viszont kevesen tudják, hogy ászanákhoz is kiváló. Fodor Elvira vértesszőlősi jógaoktató mindig igyekszik különleges helyen szervezni az óráit, ami most is sikerült: levendula között.

Wágner Zsanett

Fodor Elvira jógaoktató ismét különleges helyszínről jelentkezett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Legyen az piknik, jóga, koszorúkötő workshop, vagy „szedd magad” akció, már minden elképzelhető a levendulamezőkön.

Levendula Vértesszőlősön
A levendula jótékony hatása nem ismer határokat: Fodor Elvira jógaórát tart a a lila „tengerben”
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Nem csoda, hiszen a levendula szervezetre gyakorolt jótékony hatásához nem fér semmi kétség.

Mind közül a vértesszőlősi levendulásban jártunk, ami szintén hetekkel korábban nyitott és július elejéig várja az érdeklődőket, többek között a jógázókat is. Vasárnap reggel Fodor Elvira órájára korán keltek, hiszen fél 8-tól tartott órát a mennyei illatú növények között. Megtudtuk, hogy a vértesszőlősi levendulaföld története romantikusabb, mint elsőre gondolnánk. Jeneiné Kocsis Andrea férjétől születésnapi ajándékba kapta a lila „tengert”.

Levendula Vértesszőlősön
A jógaóra után jólesett egy pohár frissítő limonádé, persze levendulából
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Hatfajta levendulából 2500 tövet ültettek. Úgy időzítette József a telepítést, hogy a virágok éppen felesége 50. születésnapjára boruljanak lilába. Öntöztek, kapáltak a férfiak, sőt, ismerősöket is bevont a titkos akcióba. Három éven át. A férfi arra is ügyelt, hogy kisebbik fia, Bernát nehogy elárulja édesanyjának a meglepetést.

Levendulás Vértesszőlösön
A jógázókon kívül a méhek is előszeretettel látogatják a levendulást
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

Andrea az elmúlt egy évben nagyon sokat tanult a növényről. Angol és francia levendula van a csaknem fél hektáros területen. A vendégek útmutatót kapnak, hol érdemes szedni, ami természetesen a felhasználástól függ. Andrea tapasztalata azt mondatja vele, hogy a vendégek a kesernyésebb angol fajtából illóolajat párolnak, de illatzsákba vagy lakásdekorációnak is kiváló. A francia levendula inkább étkezési célra alkalmas, lehet belőle készíteni teát, szörpöt, limonádét, de sütemény formájában is ízletes, vagy éppen méznek vagy porcukornak is hasznosítható a levendula.

Levendulás Vértesszőlösön
Ilyen és hasonló gyönyörű környezet fogadja a látogatókat
Fotó: Flajsz Péter / Forrás: 24 Óra

A levendula szeretete messzire elér

– Járnak hozzánk Fehérvártól Budapestig. Örülnek, hogy nem kell elmenniük Tihanyig – mosolyog Andrea, aki már kinyitott messzebbről érkező vendégeknek is. Indiából is érkeztek már, de jöttek japán csoportok is. Híres emberek is megfordultak már a vértesszőlősi levendulásnál. Tavaly például vendégük volt a színészházaspár, Tenki Réka és Csányi Sándor is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában