Kiképzés

2024.06.20. 13:00

Lánctalpas harckocsikkal gyakorlatoztak a közúton + videó

Különleges oktatójárművel találkozhattak a közelmúltban Tata-Dunaalmás között az autósok. A Leopard 2A7-es harckocsi „pápamobilján” gyakorlatoztak a tatai dandár katonái.

Kemma.hu

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A honvedelem.hu beszámolója szerint a június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolták a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.

tatai dandár, leopard, lánctalpas, tank, harckocsi
A „pápamobil”-nak becézett eszköz a Leopard 2-es harckocsik vezetésének gyakorlására szolgál
Fotó: honvedelem.hu

A vezetési gyakorlatoknak jól felépített rendszere van: a katonák először szimulátorok segítségével sajátítják el a több, mint 70 tonnás jármű vezetésének alapjait, amit közúton és végül terepen történő gyakorlatozás követ. 

Harckocsival a közúton 

A közúti közlekedés különös jelentőséggel bír, hiszen egy esetleges mozgósításkor sokkal gyorsabb alternatíva a terephez képest, ehhez azonban a harcjárművezetőknek rutint kell szerezniük a mindennapos, általános forgalomban is. Mint írták, a vezetési gyakorlat különlegességéhez hozzájárul az is, hogy a közúti vezetési gyakorlat eddig nem volt bevett kiképzési feladat a Magyar Honvédség katonái számára. A régi szovjet haditechnikai eszközök – lévén lánctalpasok – csak előre leterített gumiszőnyegen közlekedhettek aszfaltozott úton. Ugyanis – különösen a nyári időszakban – visszafordíthatatlanul roncsolták volna azt. A korszerű eszközöknél gumitalppal küszöbölték ki ezt a problémát, így semmilyen kárt nem okoz a járművek közúti használata. Az új kihívás már nem is olyan új, a harcjárművezetők a korábbi, Leopard 2A4 típusnak köszönhetően már ismerik a „járművet”, így csak a két típus közötti minimális különbségekhez kellett hozzászokniuk.

tatai dandár, leopárd, lánctalpas, tank
A „pápamobil”-nak becézett eszköz a Leopard 2-es harckocsik vezetésének gyakorlására szolgál
Fotó: honvedelem.hu

Papp Andor főhadnagy, a tatai dandár századparancsnoka a honvedelem.hu-nak elmondta, hogy ez az első alkalom, hogy az új, Leopard 2A7-es harckocsival vezetési gyakorlatot hajtottak végre. Pontosabban a Leopard 2A7 Driver Training Tankkal, vagyis a DTT-vel, ami annyiban különbözik a harckocsitól, hogy egy vezetőfülkével van felszerelve. A „pápamobil”-nak becézett eszköz a Leopard 2-es harckocsik vezetésének gyakorlására szolgál. Valójában egy olyan lánctalpas, amelynek a tornya helyén egy üvegfülke van. A kiképző innen tudja irányítani kiképzés alatt álló harckocsivezetőt és természetesen szükség esetén be is tud avatkozni.

– A kabinban az oktatóvezető és a tanulók helyezkednek el. Így az oktatóvezető képes belenyúlni a különböző folyamatokba pedálokkal, illetve a kormánnyal, csakúgy, mint egy civil gépen – magyarázta a főhadnagy.

A legerősebb oktatójármű

A vezetési gyakorlatot este 19 és 21 óra között hajtották végre, hogy minél kevésbé zavarja a közúti forgalmat. A harckocsi előtt egy felvezető autó haladt, hogy biztosítsa a szabad utat. A tank a "B" gyakorlótérről indul, majd az 1-es főúton haladt Dunaalmásra, ahol a Tatai út és a Szőlősor utat érintve tért rá a 10-es, majd az 1-es főútra, hogy végül visszatérjen a "B" gyakorlótérre. 

Egyébként a "pápamobil" legfőbb paraméterei megegyeznek a bázisjármű Leopard 2-esével, így az 1500 lóerős turbódízel motorral valószínűleg az ország és a térség legerősebb tanulóvezetői járművei. Az úgynevezett Leopard 2A7 DTT megjelenésével az elmúlt években Németországban sikeresen kiképzett harckocsizó tisztek és altisztek felkészítése mostantól Tatán folytatódik. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában