Kemma.hu podcast

2024.06.30. 18:32

Tatabánya, a hat Konzum városa: fotókon az elfeledett boltok

A Képes történelem ötvenötödik epizódjában az Állami Áruházak kerültek a fókuszba. Dallos István helytörténésszel, fotóművésszel Sugár Gabriella beszélgetett az egykori konzumokról. Latabár Kálmán főszereplésével az 1952-ben forgatott propagandisztikus filmvígjátékkal indították az epizódot. Kiderült, hogy az Állami Áruház című film főszerepét játszó színész járt is Tatabányán – persze arra bizonyíték nincs, h az itteni kereskedelmi egységet is meglátogatta volna, de a színházban biztosan megfordult.

Kemma.hu

Tatabányán Felsőgallán is működött Állami Áruház, amely 1966-tól Vértes, majd Centrum Áruházként működött. A Konzum, az élelemtár a mostani Magyar Vöröskereszt vármegyei szervezetének központi épületében volt. 

Tatabánya, a hat Konzum városa: fotókon az elfeledett boltok
Tatabányán több Konzum is működött anno
Forrás: Tatabányai Múzeum/Dallos István

Az 1900-as években háromnyelvű felirat figyelmeztetett, hogy tilos a dohányzás. Dallos István kiemelte: a Konzum lényege az volt, hogy itt minden árucikk megtalálható volt egy helyen. Ekkor még a polcok is tele voltak, nem volt áruhiány. 

A MÁK Rt. hat konzumot üzemeltetett Tatabányán, s ez volt a legnagyobb. Sokáig működött, Dallos István is többször járt ide nagymamájával „vételezni”, vásárolni – mondta. Emellett Mésztelepen, a Kőröndnél, a Hatos telep alján és Ótelepen, valamint a Százasnak nevezett helyen is működött élelemtár.  A podcastunkhoz csatolva láthatóak képek különféle korszakokból: árukészletről, bőségről, hiányról is árulkodnak a képek, amelyek egy része már színes technikával készült.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában