Sportolás

2024.06.25. 13:45

Segítik a kerékpárosokat, több bicikli fér el mostantól az egyes vonatokon

Készül a MÁV-START a nyárra, átalakításokat végeznek egyes járműveken. A Dunakanyarban is közlekednek a bővített kerékpáros kapacitással rendelkező motorvonatok.

Walczer Patrik

A nyári szezonban érezhetően növekszik a kerékpárosok száma, városokban, települések közötti utakon is találkozhatunk velük. A biciklisek körében igen népszerűek például a tókerülő túrák, de vármegyénk kerékpárútjain is érezhetően nő a forgalom. A kerékpárosok lehetőség szerint a kötöttpályás közlekedést is igénybe veszik arra, hogy eljussanak egy-egy nagyobb túra kiindulópontjára, vagy éppen hazautazás céljából váltanak jegyet a járatokra. A növekvő igényekhez igazodva döntött úgy a MÁV-START, hogy bővítik a kerékpáros kapacitásokat egyes emeletes Stadler KISS motorvonatokon. A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság közleményéből kiderül, hogy alapesetben 600 ülőhellyel rendelkeznek ezek a szerelvények, amelyeken 12 kerékpár fér el. A bővítés, vagyis a motorvonatok „nyári üzemmódra” való átalakítása eredményeként egyszerre 36 biciklit lehet majd szállítani rajtuk.

Készül a MÁV-START a nyárra, átalakításokat végeznek egyes járműveken. A Dunakanyarban is közlekednek a bővített kerékpáros kapacitással rendelkező motorvonatok.
Bővített kerékpáros kapacitással rendelkező vonatokkal nyújt segítséget a MÁV az utasoknak a kerékpárszállításhoz
Forrás: MÁV

A vállalat tájékoztatása szerint a megemelt kerékpáros kapacitással rendelkező szerelvények először a Kőbánya-Kispest és Székesfehérvár között teljesítenek szolgálatot. Várhatóan júliustól a népszerű, Szob és Fonyód között közlekedő Jégmadár expresszben is forgalomba állnak a nyári üzemmódra átállított szerelvények. Ugyanakkor fontos, hogy az utazások kiszámíthatósága érdekében erre a járatra ezután is kötelező marad a helyjegy és a kerékpárhelyjegy váltása.

A kommunikációs igazgatóság arra is kitér, hogy több átalakított Stadler Kiss a Budapest–Vác–Szob vonalon elégíti ki az igényeket. A Dunakanyar kiemelt turisztikai régiónak számít és mivel számos nemzetközi szerelvény is érinti, így szép számmal érkeznek turisták külföldről. Ráadásul mivel tavaly nyáron átadták a Helemba és Ipolydamásd közötti hidat, így Észak-Komáromtól az EuroVelo 6 kerékpárút szlovákiai szakaszán végighaladva kényelmesen lehet eljutni Szobig.

Mivel a Dunakanyarhoz szervesen kötődő Esztergom térségét is sok kerékpáros választja úti célul, így megkerestük a vasúttársaságot, várható-e, hogy az esztergomi vonalon is megjelennek az átalakított Stadler Kiss motorvonatok. Közölték: ahogy egyre több emeletes vonatot alakítanak át, úgy az érintett szerelvények menetrendbe állhatnak további vonalakon is. Amikor már látható ennek ütemezése, a vasúttársaság tájékoztatni fogja az utasokat.

Jelezni kell az utazási szándékot

A MÁV-START nemrégiben közzétett egy, június 22-től visszavonásig érvényes térképet arról, hogy mely magyarországi vasútvonalakon közlekednek kerékpárszállításra is alkalmas vonatok. A biciklis túrák tervezése előtt érdemes átböngészni a tájékoztatót, ami egyébként tételesen nem jelöl minden megállóhelyet. Vármegyénkben jelenleg az esztergomi és hegyeshalmi fővonalakon, valamint az oroszlányi mellékvonalon van erre mód. Almásfüzitő és Esztergom között közlekedő Bzmot típusú szerelvényeken nem lehet kerékpárt szállítani. Egyébként a kommunikációs igazgatóság lapunkkal azt is közölte: amennyiben az utasok nagyobb létszámmal – vagy akár kerékpárral – utaznának, azt időben kell jelezniük a MÁV-csoport honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában